Președinta Comisiei Europene promite un ajutor de 10 miliarde de euro pentru țările afectate de inundații, inclusiv România

Redacția Digi Economic Data publicării:
inundatii
Inquam Photos / George Călin

Uniunea Europeană va pune la dispoziție miliarde de euro pentru a ajuta țările din Europa Centrală, inclusiv România, să se refacă după inundațiile severe, a declarat joi președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Cele mai grave inundații care au lovit Europa Centrală în ultimele două decenii au provocat pagube pe scară largă, din România până în Polonia, distrugând poduri, mașini și lăsând orașe acoperite cu noroi și resturi. De săptămâna trecută, vânturile puternice, precipitaţiile abundente şi inundaţiile provocate de furtuna Boris au ucis 24 de persoane în regiune, scrie Reuters.

„Sunt aici pentru a vă asigura că Europa este alături de voi", a spus von der Leyen într-o conferință de presă în orașul polonez Wroclaw, alături de liderii țărilor afectate. „Acesta este un moment de nevoie, de... dezastru natural și trebuie să fim uniți pentru a depăși provocarea.” 

Von der Leyen a declarat că 10 miliarde de euro vor fi alocate din Fondul de coeziune al UE și că unele dintre condițiile atașate de obicei acestor fonduri, precum cofinanțarea de către statele membre, vor fi eliminate pentru a accelera ajutorul. 

Ea a mai spus că banii din Fondul de Solidaritate al UE, care sprijină statele membre afectate de dezastre naturale, vor fi folosite pentru a reconstrui infrastructura. 

Premierul polonez, Donald Tusk, a declarat pentru postul Polsat News că Polonia ar putea primi 5 miliarde de euro. 

„Avem nevoie acum să construim rapid, să reparăm infrastructura, va costa sume uriașe de bani, ar fi dificil să gestionăm asta doar din bugetele naționale”, a spus premierul ceh, Petr Fiala, adăugând că este recunoscător pentru propunerile concrete de ajutor ale lui von der Leyen. 

Ministrul ceh de Finanțe, Zbynek Stanjura, a declarat joi că guvernul va aloca 30 de miliarde de coroane (1,3 miliarde de dolari), aproximativ 0,38% din PIB, și va rezerva încă 10 miliarde de coroane în bugetul pentru 2025 pentru a ajuta la reparațiile provocate de inundații. 

Țara organizează alegeri regionale în acest weekend, iar autoritățile au declarat că a fost stabilită o conexiune prin satelit în locurile unde semnalul mobil lipsește, pentru a permite desfășurarea scrutinului. 

În România, Guvernul a adoptat luni un proiect de hotărâre prin care fiecare fiecare familie sau persoană singură afectată de inundaţii va primi un ajutor financiar de 10.000 de lei. Pentru acele familii care au înregistrat şi victime în urma acestor evenimente tragice, se va acorda suplimentar suma de 10.000 de lei. 

„Suma totală a acestui prim ajutor este de 100 de milioane de lei. Este un gest obligatoriu de solidaritate faţă de românii încercaţi greu de soartă”, a transmis prim-ministrul Marcel Ciolacu la începutul şedinţei extraordinare a Executivului, convocată luni pentru a se lua măsuri de sprijin pentru persoanele sinistrate.