Statele Unite schimbă etichetele alimentare. Ce produse vor fi considerate sănătoase după noile criterii

Alexandru Gologan Data publicării:
eticheta alimente
sursa: gettyimages.com/

Autorităţile americane din domeniul sanitar au redefinit pentru prima dată în 30 de ani modul în care sunt etichetate produsele alimentare, pentru a oferi consumatorului șansa să distingă care sunt sănătoase și care sunt considerate junk-food.

Conform noilor reguli, produsele etichetate drept „sănătoase" trebuie să conţină o anumită cantitate din una sau mai multe grupe recomandate prin directivele în materie de alimentaţie ale Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA, cum ar fi legumele, proteinele, produsele lactate sau cerealele. De asemenea, trebuie să îndeplinească limite specifice pentru grăsimi saturate, sare şi zahăr adăugat, relatează USA Today.

„În cadrul reglementărilor anterioare, care datează din anii 1990, accentul era pus pe reducerea tuturor grăsimilor. Astăzi, accentul este pus pe reducerea grăsimilor saturate, recunoscând în acelaşi timp beneficiile grăsimilor sănătoase", a explicat Claudine Kavanaugh, directorul Biroului de Nutriție și Etichetarea Alimentelor din cadrul Programului Alimentar al FDA

Avocado, nucile, seminţele, peştele gras, ouăle şi uleiul de măsline sunt în prezent clasificate drept „sănătoase". În schimb, gustările pe bază de fructe dulci sau chiar batoanele puternic îndulcite, care înainte erau acceptate în această categorie, au dispărut de listă.

„După ce noua etichetă va fi implementată, ea va fi un semnal rapid pentru a permite consumatorilor, inclusiv celor mai puţin familiarizaţi cu informaţiile nutriţionale, să identifice alimentele care stau la baza unei diete sănătoase", transmite Kavanaugh.

Obezitatea rămâne o problemă majoră în SUA

Peste 42% din populaţia adultă americană este obeză, potrivit ultimelor date furnizate de autorităţile sanitare.

„Bolile legate de alimentaţie, inclusiv afecţiunile cardiovasculare, cancerul şi diabetul, reprezintă principala cauză de dizabilităţi şi îmbolnăviri în Statele Unite şi contribuie la speranţa de viaţă mai scăzută a Americii, cea mai scăzută dintre ţările cu venituri ridicate", a declarat în faţa reporterilor Jim Jones, Comisar adjunct pe Alimentație în cadrul FDA.

Mai multe statistici dovedesc amploarea fenomenului: 77% dintre americani depăşesc recomandările pentru consumul de grăsimi saturate, 63%, pentru zaharurile adăugate, iar 90% consumă prea multă sare. Aproape 80% nu consumă suficiente produse lactate, fructe şi legume.