11 septembrie, atentatul care a schimbat fața Americii. Costurile economice ale reconstrucției se resimt și astăzi
În dimineața zilei de 11 septembrie 2001, patru avioane Boeing au fost deturnate de la cursele lor obișnuite de teroriștii Al Qaeda. Două aveau să lovească Turnurile Gemene din New York, unul Pentagonul iar ultimul se prăbușea pe un câmp după ce pasagerii s-au revoltat împotriva răpitorilor.
La 23 de ani distanță de la acel moment tragic, efectele economice se resimt și în prezent. Statele Unite nu au fost pregătite pentru un atac de asemenea proporții și nici acum nu sunt.
După aproape un an de la eveniment, specialiștii estimau pierderea a peste 70.000 de locuri de muncă și necesitatea a 36 de miliarde de dolari pentru reconstrucție. Zece ani mai târziu, costurile se ridicau la 3,3 trilioane de dolari. Cum a fost posibil acest salt uriaș?
Defalcat, cheltuielile după primi zece ani arată astfel:
- 55 de miliarde de dolari investiți în infrastructura orașului New York: reconstrucția World Trade Center, refacerea rețelei de utilități, reconsolidarea clădirilor adiacente etc.
- 123 de miliarde de dolari din cauza sistării activității economice, pe fondul temerilor de teroriști
- 589 de miliarde de dolari investite în securitatea națională a SUA
- 1,6 miliarde de dolari pentru completarea unor cheltuieli militare auxiliare
- 867 de miliarde de dolari pentru militarii și veteranii din teatrele de operațiuni. Această sumă acoperă, de asemenea, cheltuielile militarilor rămași invalizi dar și pensiile atribuite familiilor militarilor căzuți la datorie pe fronturile din Irak și Afganistan.
După două decenii, în 2024 peisajul arată diferit. Deși majoritatea zonelor afectate au fost refăcute, cel mai mult în acest proces au avut de suferit oamenii. Un efect secundar al prăbușirii Turnurilor Gemene a fost dat de praful eliberat în atmosferă, deoarece conținea azbest, metale grele, plumb și alte substanțe chimice toxice.
Peste 400.000 de persoane au fost expuse contaminării și aproape 40.000 dintre aceștia au dezvoltat o formă de cancer, relatează BBC.
Americanii au finanțat lupta globală împotriva terorismului
Costurile legate de momentul 11 septembrie se plătesc și astăzi. Dar adevărata presiune economică exercitată de autorități nu a fost înspre refacerea obiectivelor distruse de teroriști pe teritoriul național.
Președintele american George W. Bush a luat decizia să aloce fonduri nemaivăzute bugetului de apărare și nu oricum. Strategia prevedea dezvoltarea resurselor militare pe plan intern dar baza era expansiunea armatei în țările de proveniență a teroriștilor.
Prin această acțiune, s-a urmărit apărarea activă, pentru ca jihadiștii să nu mai poată comite vreodată acte teroriste pe teritoriul Statelor Unite. Noi teatre de operațiuni se deschideau în Irak și Afganistan. Pentru următoarele două decenii, administrațiile Bush și Obama au alocat 8 trilioane de dolari pentru eradicarea terorismului, potrivit unui studiu efectuat de Universitatea Brown.
În mod direct, au murit aproximativ 940.000 de oameni dintre care, aproape 16.000 de militari americani, circa 300.000 de teroriști, 432.000 de civili și restul sunt jurnaliști, voluntari sau lucrători medicali. În mod indirect, numărul victimelor se ridică la aproape cinci milioane.
În urmă cu trei ani, americanii au considerat faptul că și-au încheiat misiunea. Administrația președintelui Joe Biden anunța retragerea trupelor din Afganistan și Irak. Promisiunea dezvoltării unor societăți democratice în leagănele de insurgență din Orientul Mijlociu s-a spulberat.
Nota de plată pentru retragerea din Afganistan depășește șapte miliarde de dolari, iar analiștii consideră evenimentul drept cel mai mare eșec strategic din istoria țării. În Irak, datele nu sunt încă actualizate, pentru că retragerea totală se va finaliza în 2026, potrivit Reuters.