Persoanele nevăzătoare protestează în Piața Victoriei din București pe fondul diminuării pensiilor

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
asociatia nevazatorilor
sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Asociaţia Nevăzătorilor din România organizează joi, în intervalul 10.00-14.00, în Piaţa Victoriei, un miting de protest, principala nemulţumire fiind legată de diminuarea pensiilor.

Toţi nevăzătorii pensionaţi la limită de vârstă sunt puternic afectaţi, indiferent de domeniul în care au lucrat, fapt ce aduce atingere pe termen lung atât statutului lor social, cât şi "dreptului la o viaţa demnă".

„Este doar o continuitate a protestului nostru. Nevăzătorii sunt membri în Federaţia Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România. Facem aceleaşi demersuri până la rezolvarea acestor încălcări ale drepturilor omului. (...) Este umilitor că suntem obligaţi să trecem prin aşa ceva. (...)

Concret, noile decizii de pensie pe care nevăzătorii le-au primit au valori cu 60% - 80% mai mici decât pensiile aflate în plată, fapt revoltător şi inacceptabil! Astfel, pensiile nu vor mai fi indexate cu inflaţia şi vor rămâne îngheţate pentru mulţi, mulţi ani, pierzându-şi treptat puterea de cumpărare.

Cu toate că legea 360/2023 recunoaşte ca excepţie dreptul persoanelor cu deficienţă vizuală gravă de a se pensiona la 1/3 din stagiul de cotizare, nu ţine cont de această particularitate în formula de calcul", a declarat pentru Agerpres, preşedintele Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România, Daniela Tontsch.

Potrivit reprezentanţilor Consiliului, Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, care a intrat în vigoare la data de 1 septembrie, aduce prejudicii majore persoanelor cu dizabilităţi vizuale, deoarece este o invitație la sărăcie şi excluziune socială.

Anterior, Guvernul a promis că va realiza o lege specială care să asigure nevăzătorilor dreptul la o pensie decentă.