După ce au amenințat cu proteste, Guvernul promite nevăzătorilor o lege separată pentru „o pensie decentă”. Ce spune CNPP

G.C. Data publicării: Data actualizării:
pensie
sursa: shutterstock.com/

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit vineri cu reprezentanții Asociației Nevăzătorilor din România și ai Consiliului Național al Dizabilității din România, cu care a stabilit să lucreze pentru o lege distinctă care să asigure dreptul la o pensie decentă, atât celor aflați acum la pensie, cât și viitorilor pensionari.

Premierul a menționat că nicio pensie aflată în plată nu va scădea în urma recalculării. 

Întâlnirea vine la o săptămână după ce Asociaţia Nevăzătorilor din România a anunțat că pregăteşte proteste şi ia în calcul atacarea la Curtea Constituţională a noii legi a pensiilor, întrucât prevederile „aduc prejudicii majore persoanelor cu dizabilităţi vizuale”.

Și Casa Națională de Pensii Publice a reacționat la solicitările asociației. Într-un punct de vedere transmis DigiEconomic vineri, instituția a transmis că adoptarea unor măsuri în sensul celor solicitate de Asociația Nevăzătorilor din România (vinerea trecută) ar genera inechități. 

Concluziile întâlnirii de la Guvern

„Astăzi, în urma întâlnirii avute cu reprezentanții Asociației Nevăzătorilor din România și ai Consiliului Național al Dizabilității din România, am hotărât să lucrăm împreună pentru o lege #distinctă care să trateze cu respect munca persoanelor cu dizabilități și, în același timp, să le asigure dreptul la o pensie decentă, atât celor aflați acum la pensie, cât și viitorilor pensionari”, a scris guvernul pe pagina de Facebook.

Începând cu data de 2 septembrie, va fi creat un grup de lucru format din reprezentanți ai Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, ai Casei Naționale de Pensii Publice și Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, precum și ai organizațiilor persoanelor cu dizabilități, pentru a discuta  aplicat asupra conținutului acestor modificări legislative specifice, care vor avea două coordonate principale. 

„În primul rând, va include un mecanism de compensare a veniturilor persoanelor cu dizabilități aflate în pensie, care să țină cont de condițiile speciale în care acestea și-au desfășurat activitatea și să răspundă nevoilor pe care le au. De asemenea, acest proiect va conține un set de măsuri care să încurajeze angajatorii, îndeosebi pe cei din administrația publică, să încadreze și să mențină în activitate persoane cu dizabilități. Aceasta a fost, de altfel, și una din propunerile asociațiilor persoanelor cu dizabilități”, arată un comunicat de presă al Executivului. 

Solicitările Asociației Nevăzătorilor din România 

Asociaţia Nevăzătorilor din România (ANR) a anunțat săptămâna trecută că pregăteşte proteste şi ia în calcul atacarea la Curtea Constituţională a noii legi a pensiilor. Potrivit reprezentanților, prevederile aduc prejudicii majore persoanelor cu dizabilităţi vizuale.

„Concret, noile decizii de pensie pe care nevăzătorii le primesc au valori cu 60% - 80% mai mici decât pensiile aflate în plată, fapt revoltător și inacceptabil”, a scris ANR pe Facebook.

Reprezentanții continuă cu o explicație: „Conform atât vechiului act normativ în materie, Legea 263/2010, cât și legii ce urmează să intre în vigoare, 360/2023, pentru a se putea pensiona, nevăzătorii trebuie să lucreze un număr de ani echivalent cu o treime din stagiul de cotizare. Diferența vine din faptul că în trecut această treime era cuprinsă în formula de calcul drept stagiu complet, în vreme ce acum ea este în mod greșit socotită strict în baza contribuțiilor plătite. 

Așadar, cu toate că și Legea 360/2023 recunoaște ca excepție situația persoanelor cu deficiență vizuală gravă, ea nu ține cont de această particularitate în formula de calcul. Aplicarea mecanică a principiului contributivității are pentru comunitatea persoanelor cu dizabilități vizuale consecințe foarte grave, chiar dramatice (...) Este adevărat că pensia în plată nu se modifică, însă în viitor ea nu se va putea indexa pentru o lungă perioadă de timp, astfel încât puterea de cumpărare a oamenilor va scădea treptat”

Reprezentanţii Asociaţiei atrag atenţia că majorările viitoare ale punctului de referinţă în raport cu inflaţia s-ar putea întinde pe o durată îndelungată de timp, motiv pentru care s-ar impune câteva măsuri importante. 

Astfel, ANR solicită creşterea de la 0,5 puncte la un punct pentru fiecare an lucrat a bonificaţiei acordate persoanelor cu handicap grav, creşterea de la 0,25 puncte la 0,5 puncte pentru fiecare an lucrat a bonificaţiei acordate persoanelor cu handicap accentuat şi acordarea bonificaţiei pe toată perioada lucrată până la pensionare, nu doar după 1 septembrie 2024.

„Subliniem că aceste modificări nu presupun absolut nici un efort bugetar în acest an, întrucât nu înseamnă creșterea pensiilor aflate în plată. Pentru adoptarea lor, este nevoie doar de înțelegerea specificului unei categorii vulnerabile și, mai cu seamă, de voință politică”, mai transmit reprezentanții.

Cum răspunde Casa de Pensii

Într-un punct de vedere transmis DigiEconomic vineri, Casa Națională de Pensii Publice a transmis că adoptarea unor măsuri în sensul celor solicitate de Asociația Nevăzătorilor din România ar genera inechități. 

„Luarea unor măsuri în sensul celor solicitate de Asociația Nevăzătorilor din România ar genera inechități. Potrivit art. 144 din Legea n. 360/2023 recalcularea pensiilor stabilite pe baza legislației anterioare datei de 1 septembrie 2024, cu excepția pensiilor stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001, care se recalculează conform art. 154 din lege, se realizează prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință prevăzută de lege. 

Numărul total de puncte realizat se obține prin însumarea punctajelor anuale realizate cu numărul de puncte de stabilitate acordate în baza art. 85 alin. (3) din Legea nr. 360/2023. 

Introducerea unei noi formule de calcul în cazul persoanelor cu deficiență vizuală gravă sau încadrate în grad de handicap grav sau accentuat ar genera un tratament discriminatoriu întrucât aceste categorii de pensionari nu au fost singura categorie de pensionari care au beneficiat de stagii complete de cotizare reduse potrivit Legii nr. 263/2010, cea mai cunoscută fiind cea a minerilor în cazul cărora stagiul complet de cotizare utilizat la stabilirea punctajului mediu anual era de 20 de ani. Astfel, ar fi creat un precedent și ar fi reintroduse tocmai acele excepții care au generat inechitățile dintre beneficiarii sistemului public de pensii care s-au dorit eliminate prin noua lege”.

Vezi răspunsul detaliat aici: Răspunsul Casei Naționale de Pensii Publice către DigiEconomic în data de 30.08