UE sprijină Ucraina prin acordarea unui împrumut de peste 30 de miliarde de euro

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
ucraina ajutor ue
sursa: shutterstock.com/

Uniunea Europeană oferă Ucrainei un împrumut în valoare de 35 de miliarde de euro pentru a susţine cheltuielile esențiale ale statului aflat în război cu Rusia.

Împrumutul este rezultatul hotărârii G7 de a oferi Kievului un credit garantat din veniturile produse de cele circa 300 de miliarde de dolari active ruseşti îngheţate în urma sancţiunilor impuse Rusiei. UE a convenit în luna mai ca 90% din aceste venituri să fie trimise sub formă de ajutor militar în Ucraina, iar diferenţa de 10% să fie asistență generalizată acordată Kievului.

„Ucraina are nevoie de sprijinul UE atât timp cât se află în permanență sub asediu rusesc” a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite Reuters.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că Ucraina va folosi creditul oferit de UE pentru achiziţia de arme din producţia internă, pentru sisteme antiaeriene şi energie.

În total, de la debutul războiului, Uniunea Europeană a trimis în Ucraina aproximativ 118 miliarde de euro, sub formă de ajutor militar şi economic.