Germania devine neatractivă pentru marile companii din cauza problemelor economice
Germania a depășit faza de negare a colapsului său economic. Acum oficialii trebuie să rezolve cele patru chestiuni pregnante care apasă pe finanțele țării: exodul industriei, problemele demografice, infrastructura deficitară și lipsa de inovație.
În timp ce germanii erau concentrați pe războiul din Ucraina și pe valul de migranți din Europa, economia lor s-a degradat treptat. O contribuție la această situație o are coaliția guvernamentală a cancelarului Olaf Scholz.
Guvernul german are un plafon de cheltuieli pe care nu îl poate depăși pentru a acorda stimulente financiare companiilor importante din țară, dacă acestea se află într-un moment de criză. În fața unei astfel de realități, marii producători precum Volkswagen sau Intel au anunțat schimbări drastice.
Cum a devenit Germania cea mai slabă economie din G7, după ce în urmă cu 15 ani oferea lumii un model financiar demn de urmat?
Nimeni nu mai contează pe „Made in Germany”
De la un etalon al calității, Germania a ajuns un exemplu al lipsei de inovație, relatează Politico.
Industria germană s-a bazat mult timp pe producția auto și chimică, dar a neglijat cu desăvârșire partea digitală. Ca o ironie a sorții, dintre cele mai valoroase 100 de companii din lume, doar una este germană: dezvoltatorul de software SAP.
În acest sector, rivalele SUA și China au luat avânt și au depășit cu mult Germania. După ce firmele germane au ratat startul investițional, recuperarea decalajului a pus o presiune suplimentară asupra economiei fragile.
Economia Germaniei se îndreaptă spre criză
Cum marile companii anunță stoparea investițiilor și restructurări, locurile de muncă sunt în pericol. În acest sens, creșterea șomajului este o amenințare directă la adresa bunăstării economiei.
Interesant este faptul că cei mai importanți jucători din industria germană reclamă costurile ridicate la energie ca fiind un dezavantaj competitiv în raport cu rivalii din alte țări. Deși piața energetică germană s-a stabilizat după încheierea contractelor de furnizare cu Rusia, șocul a creat o impresie puternică în mentalul colectiv iar revenirea prețurilor la normalitate a fost lentă.
Pe acest fundal nu foarte optimist, climatul politic instabil a accentuat crizele existente.
„Vrem și trebuie să rămânem o țară industrială”, susțin polticienii germani.
Însă, având în vedere problemele structurale ale economiei țării, o redresare industrială nu va fi posibilă prea curând.