Universitățile britanice sunt dependente de studenții străini. Riscă să piardă miliarde de euro

G.C. Data publicării:
studenti uk
sursa: shutterstock.com/

Universitățile din Marea Britanie sunt dependente de taxele plătite de studenții străini, reprezentând până la jumătate din venitul lor total, potrivit unei investigații realizate de Telegraph. Unele universități se află în prezent într-un risc ridicat de colaps financiar din cauza măsurilor guvernului de reducere a vizelor pentru studenții străini, precum cele introduse în trecut de fostul premier Rishi Sunak. 

Masteranzii și doctoranzii străini au, în prezent, un aport de peste 7 miliarde de euro la buget, respectiv 13,1% din finanțarea totală. Această sumă este aproape de trei ori mai mare decât cea de acum șapte ani, când studenții străini contribuiau cu doar 2,6 miliarde de euro.

Restricțiile privind imigrația impuse de Guvern au dus la o scădere de 16% – sau 20.000 – a numărului de studenți străini, conform analizei Telegraph, echivalent cu o pierdere de 1 miliard de lire sterline în veniturile din taxe într-un an. Măsurile de restricționare a vizelor pentru studenții postuniversitari au fost introduse de Guvernul conservator, iar Partidul Laburist a păstrat aceste reguli. 

În cazul a 15 universități britanice, inclusiv Bradford, East London, Hertfordshire și Coventry, taxele plătite de studenții străini doctoranzi și masteranzi reprezintă între 25% și 55% din veniturile totale. Două instituții de top, Colegiul Regal de Artă și London Business School, sunt cele mai „dependente” financiar de masteranzii și doctoranzii străini, care aduc 57,7% și, respectiv, 46,9% din veniturile totale.

Nick Hillman, fost consilier guvernamental și director al Institutului de Politici în Învățământul Superior, a declarat că unele universități ar putea da faliment fără aceste fonduri. 

„Studenții internaționali erau odată cireașa de pe tort în ceea ce privește finanțele universităților. Acum ei sunt temelia care susține sectorul nostru universitar”, a spus el.  

„În unele cazuri, universitățile ar da faliment fără ei. În altele, o reducere mare a numărului de studenți internaționali ar face ca unele instituții să cadă în clasamentele globale. Reducerile de venituri înseamnă o educație mai slabă pentru toți studenții, mai puțină cercetare și dezvoltare și universități care joacă un rol mai mic în viața națională.”  

Este o schimbare dramatică, după șapte ani consecutivi de creștere a veniturilor de la studenții străini, de la 2,2 miliarde de lire sterline în 2016-2017 (6,2% din veniturile totale ale universităților), la 6,2 miliarde de lire sterline (13,1%) în prezent.  

Veniturile din taxele de la studenții străini de la licență, care plătesc mai mult decât studenții din Marea Britanie, au crescut și ele de la 3 miliarde de lire sterline, sau 8,7% din venitul total, la 5 miliarde de lire sterline, 10,1%.  

Astfel, veniturile de la studenții străini de la licență și master reprezintă acum aproape un sfert (23,3%) din veniturile totale ale universităților, inclusiv granturi și alte forme de sprijin financiar, o creștere față de ponderea de 15,9% în 2016 - 2017.  

Investigația The Telegraph vine la doar o zi după ce universitățile au solicitat guvernului să mărească taxele pentru studenții naționali pentru a evita „un dezastru financiar”.