Industria falsificării de pașapoarte, cu tot cu ștampile și vize oficiale, oferă persoanelor cu legături cu gruparea teroristă Stat Islamic posibilitatea de a pleca din Siria și de a călători în țările Uniunii Europene, în Marea Britanie, SUA și Canada, potrivit unei investigații a jurnaliștilor de la The Guardian. UE este cea mai căutată destinație pentru cei care cumpără pașapoarte false.
O astfel de rețea online, administrată de un cetățean uzbec cu legături extremiste care trăiește în Turcia, vinde pașapoarte false de calitate superioară în schimbul sumei de 15.000 de euro. Produsele acestui falsificator au fost folosite în cel puțin 10 cazuri identificate de cei de la The Guardian în care persoanele care au utilizat serviciile sale au reușit să treacă granița dintre Siria și Turcia și s-au îmbarcat în avioane care au decolat din aeroportul din Istanbul având diverse destinații occidentale.
Uniunea Europeană este cea mai căutată destinație pentru cei care folosesc pașapoartele false; în alte două cazuri, mai multe persoane au reușit să călătorească de la Istanbul în Mexic folosind pașapoarte rusești false. Din Mexic, aceștia au trecut ilegal granița spre SUA.
Alte destinații căutate au fost Ucraina, Afganistan, Niger și Mauritania.
Vânzarea de pașapoarte false, o afacere înfloritoare. Extremiștii din Siria pot ajunge în alte țări pentru a comite acte teroriste
Afacerea falsificatorului din Uzbekistan merge atât de bine încât, de curând, și-a deschis chiar și un cont pe aplicația de mesagerie criptată Telegram cu numele „Istanbul Global Consulting”.
Comerțul înfloritor cu pașapoarte false din mediul online indică faptul că extremiști periculoși ar putea să rămână nedetectați de serviciile de securitate din întreaga lume și să scape nepedepsiți pentru crime pe care le-au săvârșit în trecut. În plus, ar putea să își continue activitățile teroriste în afara Siriei.
„Nu îi întreb de ce grup aparțin. Sunt dispus să lucrez cu oricine”, a spus uzbecul într-o conversație online cu jurnaliștii The Guardian, care se prefăceau că reprezintă un client interesat de serviciile falsificatorului. „Nu este treaba mea cine e rău și cine nu. Serviciile de securitate ar trebui să rezolve asta.”
Oficialii occidentali au avertizat în 2015 că Statul Islamic a reușit să obțină echipamente serioase precum carnete de pașaport goale și imprimante pentru a face pașapoarte siriene și irakiene. Acestea sunt folosite mai apoi pentru a-și ascunde membrii printre cei peste 1 milion de oameni care au fugit în Europa în vârful crizei refugiaților.
Statul Islamic și-a revendicat mai multe atacuri de pe continentul european la scurt timp după influxul de refugiați din zonele de conflict, inclusiv atacul din noiembrie 2015 asupra teatrului Bataclan de la Paris și atacul cu bombă de la Arena din Manchester din 2017.
Citește și: Poliţia tunisiană a dejucat un atac terorist care viza zone turistice din ţară
Falsificatorii pun la dispoziție o gamă largă de pașapoarte de toate naționalitățile
De atunci, agențiile de frontieră au investit în tehnologie și personal antrenat pentru a identifica pașapoartele falsificate. În 2020, Tajikistanul și-a revizuit complet staff-ul consular de la Istanbul și sistemul documentelor în încercarea de a-i combate pe cei care folosesc pașapoarte false.
Falsificatorii au reacționat imediat la noile schimbări și folosesc acum o gamă mai largă de naționalități pentru clienții lor. Falsificatorul uzbec a trimis mai multe videoclipuri pentru a-și promova produsele care includ pașapoarte noi din Franța, Belgia, Bulgaria și Rusia, care la o primă vedere par autentice.
Puse sub lumină ultravioletă, pașapoartele conțin simbolurile care trebuie să fie vizibile și care sunt menite pentru a împiedica falsificarea lor, iar când sunt citite de un scanner precum cele folosite în aeroporturile din toată lumea, informația deținătorului pașaportului fals este citită corect și apare pe monitor.
Potrivit vânzătorilor de pașapoarte false, este imposibil să falsifici un cip biometric, dar mulți oficiali de la frontieră care trebuie să verifice documentele călătorilor aleg să le ignore dacă nu funcționează, permițând deținătorului pașaportului să treacă granița.
SUA: Membrii ISIS folosesc pașapoarte false pentru a călători prin Europa. Serviciile de securitate europene nu reușesc să îi aresteze
„Există un vânzător în Turcia care le pune la dispoziție membrilor Statului Islamic documente falsificate de mare calitate”, a spus o sursă din Departatmentul pentru Securitate Internă al Statelor Unite. Falsificatorii se folosesc de interlocutori care vorbesc rusă, arabă și alte limbi străine pentru a le oferi serviciile lor clienților din mai multe țări.
„Suntem conștienți de existența mai multor membrii ISIS care folosesc aceste pașapoarte false pentru a traversa Europa, iar serviciile de securitate europene nu reușesc să îi aresteze.”
În timp ce falsificatorii primesc cele mai multe comenzi de la luptătorii străini din Siria asociați cu Statul Islamic și alte grupări armate pentru a călători în Europa, vânzătorii au găsit și alți clienți.
Căderea Afganistanului în mâinile talibanilor a creat o nouă clientelă din rândul refugiaților afgani din Turcia, a spus uzbecul. Cu toate că serviciile sale sunt prea scumpe pentru majoritatea refugiaților, clienții săi folosesc pașapoartele false pentru a zbura spre țările occidentale, acolo unde vor cere azil după ce aterizează.
Fost militant ISIS: „Am făcut rost de un pașaport rusesc real, am schimbat poza și am putut să intru în Ucraina cu el”
Membrii ISIS de rând nu au bani pentru a cumpăra un pașaport, dar membrii de rang înalt care doresc să iasă din atenția lumii cumpără mai multe documente din diferite țări și le folosesc pentru a se deplasa dintr-un loc în altul cât mai des, schimbând pașaportul pe care îl folosesc pentru fiecare zbor sau transfer.
Un militant rus care a lupta pentru ISIS până în 2015 a spus că atunci când a decis să plece din Siria nu avea decât 200 de dolari și nu a putut să cumpere decât un pașaport tadjic foarte ieftin. „Nu a funcționat și am fost arestat în aeroportul din Istanbul.”
„Apoi, familia mea de acasă a strâns destui bani pentru a-mi cumpăra un pașaport de calitate. Am făcut rost de un pașaport rusesc real, dar cu poza mea pe el și am putut să intru în Ucraina cu el”, a spus fostul militant. „Din păcate, pașaportul o să îmi expire și vreau să strâng destui bani ca să îmi cumpăr unul nou.”
Falsificatorii oferă și certificate de deces false pentru cei care doresc să „dispară” din atenția publică
Pentru a se asigura că o persoană „dispare” de tot, pentru suma de 500 de dolari, falsificatorul uzbec oferă un certificat de deces turcesc care poate fi trimis consulatului țării de origine.
„Cu excepția cazului în care ești Abu Bakr Baghdadi (liderul ISIS omorât în 2019), nimeni nu o să meargă la morgă ca să vadă dacă într-adevăr ai murit. O să accepte documentul pe care îl vor introduce în sistem”, a explicat uzbecul.
Există mai multe opțiuni de pașaport, în funcție de etnia clientului, limbii vorbite, unde vrea să meargă și de câți bani dispune. Cele mai ieftine documente cu care poți să intri în Europa sunt cele rusești și din Kârgâztan și Kazahstan, care costă între 5.000 și 6.000 de dolari și fac parte dintr-un pachet de vize Schengen.
Printre opțiunile cele mai populare se numără pașapoartele false moldovene și ucrainene
Alte opțiuni populare, dar puțin mai scumpe sunt pașapoartele ucrainene și moldovene, care permit intrarea în Uniunea Europeană fără viză. Cea mai scumpă opțiune este pașaportul UE care costă 8.000 de euro. Ele sunt de obicei cerute de occidentali și de arabii care vorbesc franceza și care se pot preface că vin din Franța sau Belgia.
În mod normal, un cetățean UE ajunge în Turcia cu propriul pașaport, îl vinde uzbecului sau colegilor săi pentru 2.500 de euro și, mai apoi, poza sa este schimbată cu cea a unui client.
Deținătorul de drept al pașaportului solicită un alt document la consulatul țării sale din Istanbul, pretinzând că și-a pierdut originalul. Pașaportul este printat în țara sa de origine și este trimis în țara unde clientul așteaptă, acolo unde primește ștampila oficială care ajută să legitimizeze documentul.
„Pașaportul în sine nu costă mai nimic. Ceea ce costă este ștampila”, a spus vânzătorul de pașapoarte rus. „Majoritatea banilor sunt folosiți pentru mita plătită pentru obținerea ștampilei.”
„În trecut, calitatea pașapoartelor disponibile era atât de proastă încât nu puteai să pleci din Siria decât în câteva țări”, a mai spus falsificatorul rus. „Acum, pașapoartele sunt de așa mare calitate că, dacă ai destui bani, poți călători în orice loc.”
Citește și: Șeful Brigăzii Antitero din SRI: Întrebarea este când se va întâmpla un atentat, nu dacă se va întâmpla
Editor : Raul Nețoiu