O tânără a fost plimbată două zile între spitalele din Cluj, care au refuzat internarea. „Au tratat-o de parcă avea lepră”

Data actualizării: Data publicării:
PACIENTA CF2 GETTY
Foto: Getty Images

O pacientă cu probleme de respirație a fost plimbată aproape două zile între mai multe spitale din Cluj, până să fie internată, scrie Actual de Cluj. Mama tinerei, care a relatat întreaga aventură, spune că a fost tratată de „de parcă avea lepră”.

 

„Sâmbătă, Ioana (pacienta) s-a trezit cu o durere și inflamație a amigdalelor și abia mai putea să vorbească și respira cu dificultate. A mai avut infecția asta în urmă cu cinci ani și a fost tratată la Spitalul de Boli Infecțioase. S-a dus acolo și acum, dar nu au nici cameră de gardă, nimic. E spital Covid. Noi înțelegem lucrurile acestea, dar trebuie găsită o soluție. De la Infecțioase ne-au trimis la Clujana. Acolo am stat 4-5 ore, perioadă în care i-au făcut analize la sânge și radiografie la plămâni”, a povestit mama tinerei de 25 de ani, potrivit Actual de Cluj.

Ajunse la ORL pe strada Clinicilor, femeile s-au trezit față în față cu portarul. „Ce doriți, unde credeți că intrați?”, le-a spus.

De la Spitalul Clujana, femeile au ajuns la ORL pe strada Clinicilor, unde pacienta a fost supusă din nou unui triaj, după ce tocmai făcuse altul la Spitalul Clujana. În cele din urmă, un medic rezident a consultat-o pe Ioana și i-a prescris un antibiotic pe care să-l ia acasă. Numai că, peste noapte, situația s-a înrăutățit din nou.

„La ora 06:00 dimineața, duminică, mi-a spus că nu mai poate să respire. Nu putea să-și înghită nici saliva. Știți partea aceea dintre cerul gurii și omulețul ăla, ca să înțeleagă toată lumea? Acolo nu se vedea nimic, era doar țesut inflamat. Nu putea respira și-am sunat la ambulanță aproape de ora 7 dimineața, cam așa”, a povestit mama fetei.

După două ore de la apel, în jurul orei 09:00, a sosit un medic de serviciu, care a consultat-o pe Ioana și a sunat imediat la Salvare.

„Deci a venit medicul acesta după ce am sunat la 112, el a venit, a consultat-o pe fiica mea și a sunat după salvare. Gândiți-vă la absurdul situației. Fata se simțea foarte rău, respira cu mare dificultate.”

După alte ore de așteptare, a Ambulanța a dus-o pe Ioana la Unitatea de Primire a Urgențelor la Spitalul Județean, unde nimeni nu a băgat-o în seamă pe pacientă, după cum a reltat mama ei: „Era multă lume și toți aveau altă treabă acolo. Mă refer la cei din personalul medical. Fiica mea parcă avea lepră. N-au vrut s-o consulte, au zis că nu au ei treabă cu ORL și au trimis-o la ORL, peste drum”.

pacienta, îmreună cu sora și cu mama ei, ajung din nou la clinica ORL de pe strada Clinicilor, unde din nou i se refuză internarea.

„Pe lângă antibioticul pe care i l-au dat sâmbătă, pe care nu-l mai putea înghiți fiindcă nu-și putea înghiți nici saliva și respira cu mare dificultate, medicii i-au mai prescris paracetamol, nurofen și strepsils, spunându-i să meargă acasă. Deci ea, repet, nu putea să respire, domnilor”, povestește mama Ioanei.

Când au văzut că situația se înrăutățește, Ana Maria, sora pacientei, a scris un mesaj pe Facebook în care a relatat întâmplările.

„Abia când a luat amploare lucrurile au început să se miște. Abia atunci au internat-o și i-au dat tratament adecvat, antibiotic intravenos. Noi solicitasem asta și înainte, să ne dea o rețetă acasă, cu administrare intravenoasă pe care s-o facă cineva specializat, găseam noi pe cineva, o făceam noi  fiindcă eram refuzați peste tot, dar nici un medic nu a dorit să-și pună parafa pe așa ceva, spunându-ne că nu-și pot asuma așa ceva și că acestea nu se pot elibera în felul acesta. Infecția era foarte galopantă, nu e de joacă. Se putea ajunge la septicemie”, mai povestește mama Ioanei.

Duminică după-masă, după două zile de plimbat între spitale, Ioana a fost internată la ORL. Evoluația stării sale de sănătate este bună, iar tratamentul pe care îl primește își face efectul, spune mama fetei.

Prefectul Mircea Abrudean, care coordonează Comitetul județean pentru Situații de Urgență responsabil în gestionarea crizei Covid-19, a declarat că știe despre caz.

„Am discutat cu Direcția de Sănătate Publică, știu despre caz și sper că este singular și așa va și rămâne. S-au făcut verificări și cred că s-a înțeles problema. Sper să nu mai avem situații de acest fel în sensul în care fiecare să își facă treaba conform planului medical în vigoare, unde se specifică foarte clar cine și ce tratează. (...) Din acest motiv am renunțat și la două spitale Covid, pentru ca lucrurile să reintre, atât cât se poate în situața dată, într-o normalitate din punct de vedere al sistemului sanitar. Adică să nu mai discutăm doar de Covid. Sunt și alți bolnavi care au nevoie de tratamente”, a declarat prefectul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri