3.649 de persoane sunt angajate la Universitatea Babeş-Bolyai - majoritatea absolvenţi ai instituţiei de învăţământ, care, de pe băncile facultăţii, au trecut direct la catedră.
„În momentul în care am terminat, în iulie 2008, tocmai fusesem la o finală mondială de software design. Avusesem rezultate foarte bune şi la jurnalism. Nu ştiu dacă am făcut bine sau rău, am ales jurnalism”, spune lector universitar doctor Radu Meza.
Universitatea a încheiat mai multe parteneriate cu mediul privat, inclusiv cu gigantul german Porsche, pentru ca viitorii absolvenţi să fie angajaţi mai uşor, datorită experienţei dobândite în timpul facultăţii. Cei care vor să lucreze în domeniul cercetării au acum un motiv să rămână în ţară.
„Din cei peste 3.000 de angajaţi, o pondere mare, aproximativ 1.700, fac parte din corpul didactic şi de cercetare”, spune profesor universitar doctor Mihaela Luţaş, prorector la Universitatea Babeş-Bolyai.
Următorul mare angajator de stat din Cluj este Spitalul Judeţean de Urgenţă, unde lucrează 2.941 de salariaţi. Chiar şi aşa, există un deficit de aproape 10%, iar posturile sunt blocate.
„Este unul din cele mai mari spitale din ţară, având, la momentul acesta, 1.522 de paturi. Noi ne confruntăm cu o criză majoră de personal, sigur că facem aproape în fiecare lună concursuri care sunt pentru ocuparea locurilor temporar vacante”, spune Monica Costin, director medical la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Cluj.
Principalii angajatori din judeţ sunt însă companii private.
Deschisă în 1994 de un grup de oameni de afaceri din Cluj, Banca Transilvania a devenit cel mai mare angajator privat din regiune. În sucursalele BT lucrează astăzi peste 6.000 de angajaţi.
Al doilea mare angajator este compania japoneză Fujikura. Aproximativ 5.000 de români produc componente auto la cele două fabrici deschise în judeţ.
Potrivit specialiştilor în resurse umane, piaţa muncii din Cluj-Napoca creşte într-un ritm mai accelerat decât în Capitală.
„În zona de centru a României stăm destul de bine. Şi anume 14% a fost procentul înregistrat de creştere în ceea ce priveşte angajările faţă de Bucureşti, unde e de 10%. Ajută şi faptul că e un centru universitar şi că avem foarte mulţi vorbitori de limbi străine”, spune Cristina Jurconi, directorul agenţie Manpower.
În acest moment, există 2.600 de locuri de muncă neocupate.
„În evidenţele agenţiei Cluj-Napoca sunt în jur de 1.400 de şomeri indemnizaţi şi 2.300 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă”, potrivit lui Mircea Bărăian, şeful Agenţiei Locale de Ocupare a Forţei de Muncă din Cluj-Napoca.
În ultimul an, cele mai multe angajări în judeţul Cluj s-au înregistrat în domenii din producţie, finanţe şi asigurări.