Cele patru runde de alegeri din 2024 au provocat schimbări semnificative pe plan politic. Pentru unii, cum ar fi Cristian Popescu Piedone sau Clotilde Armand, a adus, cel puțin pentru scurt timp, o retragere din prim-planul scenei politice, în timp ce alții au avut nevoie de un eșec electoral pentru a-și dea demisia din funcțiile de conducere.
După ce Digi24.ro v-a prezentat selecția marilor câștigători ai anului electoral 2024, revenim acum cu o selecție a celor care au avut de pierdut în ultimul an.
Nicolae Ciucă și PNL
Nicolae Ciucă a început anul 2024 din postura de președinte al Partidului Național Liberal și al doilea cel mai puternic om din stat - președintele Senatului.
A ajuns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale din noiembrie, anulate între timp. Milioane de lei de la bugetul statului au fost cheltuite pe parcursul anului 2024 pentru a-l promova, alături de cartea „Un ostaș în slujba țării”.
Numai că, în primul tur al alegerilor din noiembrie, Nicolae Ciucă a obținut 811.952 de voturi, clasându-se pe locul al patrulea. Pe fondul rezultatului slab obținut la prezidențiale, Nicolae Ciucă și-a dat demisia de la conducerea PNL.
Ciucă a reușit, însă, să obțină un nou mandat de senator la alegerile parlamentare.
PNL a avut la rândul lui de pierdut în anul electoral 2024. Deși alegerile locale din anul 2020 au fost câștigate de liberali, anul acesta au pierdut în fața social-democraților.
La parlamentare, PNL a înregistrat o scădere de aproximativ 10% față de anul 2020 și a obținut al treilea loc, după AUR și PSD. Singura victorie pentru liberali a venit la europarlamentare, unde a obținut, candidând pe liste comune cu PSD, aproximativ 48% din voturi.
Partidul condus acum de Ilie Bolojan a rămas, însă, în Guvernul Ciolacu 2, în alianță cu PSD, UDMR și minoritățile.
Clotilde Armand și USR
Clotilde Armand este o altă figură importantă din politica recentă care a avut de pierdut pe parcursul anului 2024.
Reprezentanta USR a pierdut în vară alegerile locale pentru Primăria Sectorului 1 la o distanță de câteva voturi în fața candidatului PNL George Tuță.
La final de an, deși era pe un loc eligibil pentru a prinde funcția de senator, Armand a fost nevoită să renunțe la mandat, după ce a pierdut definitiv un proces cu Agenția Națională de Integritate privind acuzațiile că a fost în stare de incompatbilitate și în conflict de interese.
Nu doar ea, ci tot partidul se numără printre marii pierzători ai anului electoral 2024.
Față de 2020, USR a înregistrat un scor slab la europarlamentare, a pierdut mai multe primării importante (Brașov, Sector 1, Sector 2) și s-a clasat pe al patrulea loc la parlamentare (sub scorul de 15% obținut în urmă cu patru ani).
Mircea Geoană
Cotat inițial cu prima șansă în alegerile prezidențiale, conform sondajelor, și intrat în cursa electorală din postura de adjunct al șefului NATO, Mircea Geoană a anunțat că se retrage din politică după primul tur al alegerilor.
El s-a clasat pe locul al șaselea, cu 6.3% din voturi, după o campanie electorală în care a atacat jurnaliști de investigație, a făcut mai multe gafe și în care a cheltuit milioane de lei fără să arate transparent sursa fondurilor.
Ludovic Orban
Fostul premier Ludovic Orban poate fi trecut și el pe lista marilor pierzători ai anului electoral 2024. Forța Dreptei, partidul pe care îl conduce, nu a reușit să obțină 5% la alegerile din 1 decembrie, astfel că nu a prins niciun loc în Parlament.
Orban s-a și retras din alegerile prezidențiale, în timpul dezbaterii organizate de Digi24, pentru a o susține pe Elena Lasconi.
Numai că retragerea lui Orban a venit prea târziu, iar numele acestuia a apărut pe buletinele de vot, dar nici nu a ajutat, având în vedere că alegerile au fost anulate.
Cristian Popescu Piedone și Gabriela Firea
Cristian Popescu Piedone a pierdut două rânduri de alegeri în 2024. Nu a reușit să devină primar al Capitalei și nici să intre în Parlament, deși a candidat pe listele Partidului Social Democrat.
A fost, însă, în situația în care a trebuit să îi predea mandatul de primar fiului său, care a câștigat alegerile locale din Sectorul 5.
Gabriela Firea a avut la rândul ei de pierdut în anul electoral 2024. La fel ca Piedone, a fost învinsă de Nicușor Dan în cursa pentru Primăria Capitalei.
În plus, Firea a pierdut postul de prim-vicepreședinte PSD în fața lui Daniel Băluță. A obținut, însă, un mandat de europarlamentar.
An dur cu baroni sau parlamentari
Anul 2024 a fost dur și cu unii baroni de la nivel local sau parlamentari. Gheorghe Flutur (Suceava - PNL) a pierdut alegerile pentru șefia Consiliului Județean Suceava în fața unui social-democrat tânăr. Flutur a reușit, însă, să intre în Parlament.
Iulian Dumitrescu este un alt baron local care a pierdut în 2024. Pe lângă eșecul din alegerile pentru Consiliul Județean Prahova, Dumitrescu s-a ales și cu un dosar penal la DNA. Este acuzat de trafic de influență, luare și dare de mită.
Fostul senator de Teleorman, Eugen Pîrvulescu, a trecut și el pe la DNA, fiind audiat într-un dosar în care este acuzat că ar fi intermediat o mită de 60.000 de euro.
Într-o situație similară din punct de vedere juridic este și fostul ministru și parlamentar Nelu Tătaru, acuzat de procurori că ar fi luat șpagă pentru a trata pacienții de la spitalul din Huși.
Editor : M.G.