Armata ucraineană a luat prizonier un soldat nord-coreean trimis să lupte în sprijinul Rusiei, au raportat vineri serviciile de informaţii sud-coreene, o premieră de când Kievul şi Occidentul au dezvăluit participarea trupelor de la Phenian la conflict, conform agenției France Presse, citată de Agerpres.
Această implicare a unei armate străine regulate a fost o escaladare majoră a invaziei ruse în Ucraina, care se apropie de o fază critică odată cu revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, în mai puţin de o lună.
„Ca parte a schimburilor de informaţii în timp real cu agenţia de informaţii a unei ţări aliate, s-a confirmat că un soldat nord-coreean rănit a fost capturat”, a transmis agenţia naţională de informaţii din Coreea de Sud într-un comunicat, fără a oferi detalii despre circumstanţe.
Totodată, pe rețelele de socializare ale unor conturi ucrainene au apărut fotografii cu un soldat prezentat ca fiind nord-coreean.
Potrivit Kievului, 12.000 de soldaţi nord-coreeni, inclusiv „aproximativ 500 de ofiţeri şi trei generali”, sunt angajaţi în regiunea rusă Kursk, unde armata ucraineană ocupă din august câteva sute de kilometri pătraţi.
Nici Rusia, nici Coreea de Nord nu au confirmat vreodată prezenţa acestui contingent alături de armata rusă.
Coreea de Nord se pregătește să trimită noi trupe
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că aproape 3.000 de soldaţi nord-coreeni au fost „ucişi sau răniţi” de la angajamentul lor alături de Rusia. Seulul a precizat luni că 1.100 de soldaţi nord-coreeni „au fost ucişi sau răniţi”.
Statul Major sud-coreean a observat, de asemenea, pregătiri care ar putea indica faptul că Phenianul se pregăteşte să trimită noi unităţi în Rusia, ca întăriri sau pentru a-i înlocui pe cei care luptă deja, pe lângă drone.
Un tratat de apărare reciprocă între Phenian şi Moscova, semnat în iunie, a intrat în vigoare la începutul acestei luni. Acesta prevede „ajutor militar imediat” în cazul unei agresiuni armate din partea unei ţări terţe.
Seulul consideră că Phenianul încearcă să-şi modernizeze capacităţile de război convenţional cu ajutorul Rusiei, prin experienţa acumulată în lupta împotriva forţelor ucrainene.
„Implicarea nord-coreenilor în lupte nu a avut un impact semnificativ asupra situaţiei”, a declarat marţi pentru AFP Evgen Erin, purtător de cuvânt al serviciilor de informaţii militare ucrainene (GUR).
El a spus că trupele nord-coreene nu au experienţă modernă de luptă, mai ales în faţa dronelor care au devenit omniprezente pe câmpul de luptă, şi folosesc „tactici mai primitive, din cel de-Al Doilea Război Mondial sau de după cel de-Al Doilea Război Mondial”.
Ucraina şi Rusia şi-au intensificat atacurile în ultimele luni, Kievul lansând bombardamente masive care au vizat sectorul energetic al Ucrainei în ziua de Crăciun, şi vor să facă tot ce pot pentru a-şi consolida poziţiile înainte de revenirea lui Donald Trump la Casa Albă în ianuarie.
Republicanul, care a mai fost preşedinte al Statelor Unite din 2017 până în 2021, a promis în repetate rânduri că va restabili pacea în Ucraina „în 24 de ore” şi a cerut o „încetare imediată a focului”, precum şi negocieri.
Neclaritatea din jurul planului său provoacă îngrijorare însă în Ucraina. Aflat în dificultate pe front şi foarte dependent de ajutorul occidental, Kievul se teme să nu fie forţat să încheie un acord care i-ar fi nefavorabil.
Editor : I.V.