Protest în faţa Palatului de Justiţie din Oradea, organizat de mama unei fetiţe moarte în spital
Data actualizării: Data publicării:
Aproape 100 de oameni au protestat miercuri după-amiaza în faţa Palatului de Justiţie din Oradea faţă de cazurile de malpraxis. Acţiunea a fost organizată de mama Patriciei Aktaa, o fetiţă decedată în urmă cu 7 ani pe patul de spital. Femeia este nemulţumită că două doctoriţe despre care spune că nu au consultat-o la timp pe copilă și nici nu au supravegheat-o în ultimele ore de viață au fost achitate pentru acuzațiile de ucidere din culpă și neglijență în serviciu. În stradă au ieșit zeci de oameni care și-au strigat nemulțumirea față de sistemul medical românesc, dar și față de deciziile considerate "uneori abuzive" ale instanțelor.
Patricia Aktaa avea doar cinci ani în 2010, când a ajuns la secţia de Boli Infecţioase a fostului Spitalul TBC din Oradea. Suferise o toxiinfecţie alimentară după ce mâncase o prăjitură făcută din ouă infestate cu Salmonella. În spital, starea fetiţei s-a agravat. Mama ei acuză medicul de gardă că nu a monitorizat-o atent şi nici nu a transferat-o la timp la ATI, deşi copila era deja în comă de gradul trei.
Patricia a ajuns într-un final la Spitalul Municipal, unde a mai trăit doar câteva ore. Delia Scorţe, mama Patriciei, le-a acuzat de ucidere din culpă și neglijență în serviciu pe cele două doctorițe care au văzut-o pe fiica sa. Însă dosarul instrumentat de Parchetul local a fost clasat acum doi ani. Familia a declarat recurs, iar procesul a fost reluat doar față de una dintre doctorițe, acuzată de ucidere din culpă.
"Nedreptatea asta nu știu cât va mai dura. Nu știu ce va fi - 7 ani să dureze un proces, îi ceva de nedescris", spune bunicul Patriciei.
Acum câteva zile, Judecătoria Oradea a achitat-o pe motiv că fapta nu există. În plus, au fost respinse toate pretenţiile civile ale familiei.
Afectată de această decizie, mama Patriciei a organizat miercuri un protest în fața Palatului de Justiție din Oradea.
"Dorim ca aceste cazuri de malpraxis să înceteze. Dacă totuși se întâmplă, atunci să fie investigate așa cum trebuie", cere Delia Scorțe (foto jos).
Soluția nu este definitivă și va fi atacată la instanța superioară, a anunțat avocatul Răzvan Doseanu: "Toți specialiștii au spus că, dacă era transferată la timp - asta cu cel puțin 3 ore și jumătate- patru înainte, când era evident că trebuia transferată, fetița avea șanse de supraviețuire."
La protestul organizat la Oradea au participat oameni care au cunoscut-o pe Patricia, persoane care susţin că și-au pierdut rude din cauza unor erori medicale, dar și localnici supărați din cauza deselor cazuri de malpraxis ori din cauza a ceea ce numesc "indiferența instanțelor".
"Sistemul medical de stat românesc este un sistem criminal", acuză unul dintre ei.
"Să intri în sala de operație în 2006 fără un cardiomonitor, fără să pui o asistentă pe scaun... Le-au dat (unor cadre medicale - n.n.) de la Curtea de Apel Oradea doi ani cu suspendare. Profesează în continuare, dar pe grade superioare", susţine alt participant la protest.
În cazul dosarului Patriciei Aktaa, avocatul familiei spune că a depus și o plângere la CEDO.
Reporter: Claudiu Mihuț Operator: Constantin Gheorghiță Editor web: Adrian Laboş