Peste 100 de ofițeri de poliție înarmați cu un mandat nu au reușit să-l aresteze pe președintele suspendat din Coreea de Sud, Yoon Suk Yeol, după un blocaj de șase ore care a avut loc la sfârșitul acestei săptămâni în fața casei sale. Atât a durat confruntarea cu echipa de securitate a lui Yoon, care a format un zid uman și a folosit vehicule pentru a bloca calea echipei de arestare, potrivit presei locale, scrie BBC. Mii de oameni au stat sâmbătă în fața reședinței președintelui suspendat, deopotrivă susținători ai fostului lider, dar și contestatari.
A fost o lună fără precedent pentru politica sud-coreeană. Ordinul șocant, dar de scurtă durată, al legii marțiale a lui Yoon a fost urmat de un vot de demitere împotriva lui. Apoi a urmat urmărirea penală, refuzul său de a se prezenta la audieri și, la începutul acestei săptămâni, un mandat de arestare.
Liderul de dreapta are încă o bază puternică de sprijin. Mii de susținători au protestat pentru a se opune arestării lui. Acum, el așteaptă decizia Curții Constituționale care îl poate retrage din funcție. Totuși o analiză BBC arată de ce a fost atât de greu pentru poliție să-l aresteze?
Yoon și detaliul de securitate care nu permite arestarea sa
Deși președintele Yoon a fost suspendat, după ce parlamentarii au votat pentru a-l destitui, el are în continuare dreptul la un detaliu de securitate. Serviciul de securitate prezidențial (PSS) ar fi putut acționa din loialitate față de Yoon sau sub „o înțelegere greșită a rolului lor legal și constituțional”, spune Mason Richey, profesor asociat la Universitatea Hankuk de Studii Străine din Seul, potrivit BBC.
Având în vedere că Yoon a fost suspendat, PSS ar trebui să ia instrucțiuni de la președintele interimar Choi Sang-mok. „Fie nu au fost instruiți de președintele interimar Choi să demisioneze, fie îi refuză ordinele de a face acest lucru”, e explicat conf. univ. Mason Richey.
Unii experți cred că ofițerii de securitate dădeau dovadă de „loialitate necondiționată” față de Yoon. Ei subliniază faptul că șeful PSS, Park Jong-joon, a fost numit de Yoon în septembrie anul trecut.
Cine l-ar fi sfătuit pe Yoon să impună legea marțială
Și predecesorul acelui Park a fost fostul ministru al apărării Kim Yong-hyun, care este acuzat că l-a sfătuit pe Yoon să impună legea marțială. În prezent, el este reținut pentru audiere în cadrul anchetei penale asupra lui Yoon.
„Este posibil să fie cazul ca Yoon să fi însămânțat organizația cu loialiști dur, tocmai pentru a se pregăti pentru această eventualitate”, a explicat avocatul din SUA și expert în Coreea Christopher Jumin Lee.
„Cea mai simplă” soluție, spune domnul Lee, este ca președintele interimar Choi să ordone PSS să demisioneze între timp. „Dacă nu dorește să facă acest lucru, acesta poate fi un motiv pentru propria sa demitere de către Adunarea Națională”, a adăugat el.
Choi, care este ministrul de Finanțe, a intervenit pentru a conduce țara după ce parlamentarii au votat pentru demiterea primului succesor al lui Yoon, premierul Han Duck-soo. Sursa citată mai scrie că impasul politic reflectă, de asemenea, polarizarea din politica sud-coreeană dintre cei care îl susțin pe Yoon și decizia lui de a impune legea marțială și cei care i se opun. Și diferențele nu se termină neapărat aici.
Această incertitudine creează, de asemenea, conflicte tensionate, cum ar fi cea care s-a desfășurat vineri în și în afara reședinței prezidențiale a lui Yoon, unde susținătorii săi au campat zile întregi, ducând la discursuri aprinse și chiar la încălcări cu poliția.
Poliția a transmis că îl investighează pe directorul PSS și pe adjunctul acestuia pentru obstrucția lor - așa că ar putea exista mai multe acuzații și mandate de arestare.
Funcționează doar de patru ani. A fost creată ca răspuns la furia publicului față de fostul președinte Park Geun-hye, care a fost pus sub acuzare, demis din funcție și ulterior condamnat la închisoare din cauza unui scandal de corupție.
Luni, termenul limită pentru a-l aresta pe Yoon
Anchetatorii au termen până pe 6 ianuarie să-l aresteze pe Yoon înainte ca mandatul actual să expire. Președintele Coreei de Sud a promis că va lupta „până la capăt”. Într-o scrisoare distribuită miercuri susţinătorilor săi cei mai radicali în faţa casei sale, Yoon a promis acest lucru repetându-şi atacurile împotriva elementelor interne şi externe care „ameninţă” Coreea de Sud.
În plină criză, şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, este aşteptat să viziteze ţara luni pentru a se întâlni cu omologul său Cho Tae-yul şi a "reafirma alianţa de nezdruncinat" dintre Washington şi Seul, potrivit Departamentului de Stat al SUA. Discuţiile se vor axa, de asemenea, pe tulburările actuale şi pe ameninţarea la adresa securităţii reprezentată de Coreea de Nord vecină.
Editor : Iulia Bălăianu