Trei factori ar putea inflama piețele de mărfuri în 2024. Fluctuațiile de preț afectează economia mondială

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
piata marfurilor
sursa: shutterstock.com/

Întârzierile apărute în finalizarea unor terminale americane de lichefiere a gazului, care au fost inițial programate să înceapă exportul în 2024, vor zădărnici eforturile Europei de a se reaproviziona cu gaze. Prețurile scăzute ale cerealelor vor zdrobi așteptările fermierilor, amenințând producția. Piețele vor fi mai expuse șocurilor, dintre care trei ies în evidență: o redresare economică bruscă, vreme rea și conflictele militare.

Pe piețele de mărfuri predomină liniștea, pentru un moment. După câțiva ani de creșteri masive, prețurile materiilor prime au scăzut cu peste 10% în 2023. Prețul petrolului este mult sub nivelurile din 2022. La mai puțin de 80 de dolari pe baril, valoarea sa a scăzut cu 12% în ultimul trimestru din 2023.

Prețurile gazelor europene se apropie de cele mai scăzute niveluri din ultimii doi ani. Cerealele și metalele sunt, de asemenea, ieftine. Experții se așteaptă la scăderi mari în acest an. După ce șocuri succesive au inflamat prețurile la începutul lui 2020, piețele s-au adaptat.

Cererea relativ restrânsă a determinat răspunsul ofertei la prețurile ridicate să vină sub forma unei creșteri a producției și a unei restructurări a fluxurilor comerciale. Datorită acestor schimbări, lumea de astăzi este mai rezistentă la șocuri. Investitorii sunt relaxați deoarece nivelurile ofertei pentru mărfuri arată mai bine decât arătau la sfârșitul lui 2010.

Rezervele depășesc așteptările previzionate

În 2023, creșterea producției din țările aflate în afara Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), a fost suficientă pentru a acoperi creșterea cererii globale. Acest lucru a determinat alianța să-și reducă producția cu aproximativ 2,2 milioane de barili pe zi, în încercarea de a menține prețurile stabile.

În Europa, achizițiile haotice de la începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina și o iarnă blândă au contribuit la menținerea nivelurilor de stocare a gazelor la aproximativ 90% din capacitate, cu mult peste media ultimilor cinci ani. Dacă vremea se va menține în parametrii normali, acestea ar trebui să rămână aproape de 70% pline până la sfârșitul lunii martie. 

Stocurile pline vor menține prețurile la gaze în scădere, nu doar în Europa, ci și în Asia, stimulând, la rândul lor, tranziția de la cărbune la gaz. Acest eveniment va antrena scăderea prețului cărbunelui, în pofida creșterii uriașe a producției în China și India.

Surplusurile s-ar putea reduce de la jumătatea anului

Oferta abundentă sugerează o primă jumătate a anului liniştită. Pe măsură ce Rusia continuă războiul în Ucraina, sancțiunile occidentale încep să paralizeze exporturile Arctic GNL 2, cea mai mare exploatație de gaze naturale a Kremlinului, fapt ce va determina fluctuații de preț la nivel global

În Marea Roșie, prin care trece 10% din petrolul transportat la nivel mondial pe cale maritimă, trupele americane fac tot posibilul pentru a respinge atacurile cu drone ale rebelilor Houthi din Yemen asupra navelor comerciale. Perturbarea tranzitului comercial spre Canalul Suez schimbă configurația traseului dar și prețul final al produselor livrate cu întârziere.

O secetă severă în Amazon riscă să împiedice dezvoltarea culturilor agricole din Brazilia, cel mai mare exportator de cereale din lume. Efectele climatice nefaste afectează producția de cereale și implicit antrenează prețuri finale scăzute. Lipsa unor programe guvernamentale de compensații precum și câștigul limitat de pe urma muncii lor vor determina fermierii să declare falimentul

Iarna în Europa nu s-a terminat, iar un îngheț de durată ar putea forța „Bătrânul Continent” să folosească rezerve suplimentare de gaz. Acest scenariu coroborat cu incapacitatea Statelor Unite de a livra în timp util cantitatea de GNL promisă, fac Europa vulnerabilă în fața unei noi crize energetice.

Indiferent dacă economiile mari vor evita sau nu recesiunea, ritmul creșterii globale este de așteptat să fie lent, ceea ce implică o creștere modestă a cererii de materii prime. De asemenea, se așteaptă ca inflația să scadă, astfel încât mărfurile vor fi mai puțin atractive din punct de vedere financiar.