Cererea pentru petrol a scăzut dramatic în trimestrul patru. Producția va crește în 2024
Cererea globală de petrol a încetinit drastic în al patrulea trimestru al anului 2023, însă țările din afara OPEC+ vor putea face față tuturor creșterilor de consum așteptate pentru anul viitor, potrivit Agenției Internaționale de Energie (AIE).
Agenția Internațională pentru Energie a semnalat că relația dintre cererea internațională lentă și creșterea ofertei din țările non-OPEC+, a scăzut prețul petrolului sub 75 de dolari pe baril, de la aproape 100 de dolari în septembrie. Acesta este cel mai mic de la crearea organizației extinse în 2016. Influența OPEC+ a slăbit iar acest lucru s-a văzut recent în reducerea producției, fapt ce a propulsat cota de piață la 51%.
Organismul de supraveghere a energiei estimează că cererea globală va fi cu aproape 400.000 de barili pe zi mai mică în trimestrul curent, fapt ce anulează previziunile anterioare, relatează Financial Times.
"Creşterea continuă a producţiei şi încetinirea evoluției cererii va complica efortul producătorilor principali de a-şi apăra cota de piaţă şi de a menţine un nivel ridicat al cotaţiilor ţiţeiului", precizează raportul AIE.
Specialiștii au remarcat că cererea record din SUA și creșterea producției în țări precum Guyana sau Brazilia va duce la creșterea ofertei de petrol de către țările non-OPEC cu 1,2 milioane barili pe zi în 2024, cu 100.000 de barili pe zi mai mult decât se estima inițial.
În Europa, din cauza războiului în curs din Ucraina, cererea haotică pentru petrol a fost suplinită de sectorul de producție stagnant. De asemenea, agenția prognozează o cerere mai slabă pentru Orientul Mijlociu și Rusia, un indiciu al amplorii încetinirii economice.
AIE a precizat că această încetinire reflectă deteriorarea climatului macroeconomic, cu rate ale dobânzilor mai mari și o recuperare lentă post-pandemie.