De la tarife vamale suplimentare la amenințări directe: Trump vrea să preia controlul asupra Canalului Panama

Alexandru Gologan Data publicării:
canalul panama
sursa: gettyimages.com/

Preşedintele-ales al SUA, Donald Trump, a criticat deschis modul în care este gestionat Canalul Panama, proiect realizat de americani în urmă cu mai bine de un secol și cedat în semn de bunăvoință statului din America Centrală de către administrația Carter.

Supărarea lui Trump are fundamente solide. Potrivit statisticilor, Statele Unite sunt principalul utilizator al traseului navigabil, cu peste 70% din transporturile de marfă aflate în tranzit.

„Tarifele pe care Panama le percepe sunt o bătaie de joc. Au uitat de generozitatea extraordinară prin care au dobândit acest proiect strategic. Când preşedintele Jimmy Carter l-a cedat în timpul mandatului său, Panama a devenit principalul administrator. Panamezilor nu li s-au perceput taxe exorbitante în SUA, în schimb, ei acum impun.

Un simplu act de bunăvoință a fost perceput greșit și ne vom comporta în consecinţă. Canalul nu a fost acordat în beneficiul altora, ci pur şi simplu ca un semn de cooperare între noi şi Panama.

Dacă nu vor fi respectate principiile, atât morale, cât şi legale, ale acestei donații, vom cere să ni se restituie Canalul Panama, în întregime şi fără întrebări”, a declarat Trump.

La începutul președinției sale, pe 7 septembrie 1977, Jimmy Carter a semnat un tratat cu Panama, prin care ceda dreptul de administrare partenerului său din America Centrală, pentru a permite dezvoltarea durabilă a țării. Canalul edificat de americani în 1914, a fost sub administrația acestora timp de mai bine de șase decenii, până la acest act.

Canal Panama rămâne un punct strategic pentru comerţul SUA dar şi pentru dispunerea rapidă a marinei sale militare în Pacific, relatează VOA.