Șeful diplomației Turciei: Se poate ajunge la arme nucleare în Ucraina. Lumea să ia în serios scenariul unui al treilea război mondial

Sorin Andone Data publicării: Data actualizării:
Hakan Fidan
Hakan Fidan, Ministrul de Externe al Turciei. Foto: Profimedia

Războiul Rusia-Ucraina are multiple posibilități de escaladare, inclusiv prin utilizarea armelor nucleare, a spus în presa turcă ministrul de Externe al Turciei, Hakan Fidan, potrivit Azernews .

Afirmațiile au fost făcute în cadrul unui interviu în care oficialul turc a precizat că este posibilă o întâlnire între președintele Turciei, Recep Erdogan, și cel al Rusiei, Vladimir Putin, în capital Kazakstanului, Astana, într-un viitor apropiat.

"Costul războiului în curs este foarte ridicat pentru regiune și pentru întreaga lume. Ceea ce este mai grav este că acest cost poate crește și se poate răspândi. Se poate răspândi geografic. Se poate pune problema posibilității de a utiliza arme nucleare", a declarat ministrul turc. Potrivit acestuia, în timpul întâlnirii cu președintele rus Vladimir Putin de la Moscova din 11 iunie, i-a transmis mesajul liderului turc Recep Tayyip Erdogan cu privire la soluționarea războiului.

Ministrul a avertizat cu privire la riscul unui război mondial, după vizite efectuate în China şi în Rusia, confirmând interesul Ankarei de a se apropia de ţările BRICS în această situaţie, relatează EFE.

În declaraţii făcute pentru canalul Haberturk TV, şeful diplomaţiei turce s-a referit la recentele sale vizite în China şi Rusia, unde a spus că a observat o sciziune globală în creştere care ar putea duce la o escaladare a conflictelor belicoase actuale.

În interviul acordat luni seara, el a avertizat cu privire la un posibil al Treilea Război Mondial. "Cred că lumea trebuie să ia în serios acest scenariu, această ameninţare", a subliniat el.

"China, Rusia, Coreea şi Iranul trec de la statutul de simpli parteneri de dialog la o solidaritate şi un parteneriat mai structurale. Acesta este, desigur, un efect generalizat cauzat de războiul (în Ucraina)", a subliniat şeful diplomaţiei turce.

În acest context, ministrul turc a reamintit că Kremlinul a ameninţat chiar că ar putea recurge la bombe nucleare.

"Atât timp cât războiul continuă, acest risc va persista. Nu există scăpare, întrucât ambele părţi vor fi forţate să folosească arme mai sofisticate şi mai diferite, precum şi metode care schimbă regula jocului pentru a-şi provoca mai mult rău una alteia", a spus Fidan.

" Totul este în joc şi, prin urmare, odată ce 'proxy' vor intra în joc, există posibilitatea ca această scânteie să se răspândească şi în alte zone", a declarat ministrul, referindu-se la ţările care sprijină diferitele părţi în conflicte.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei turce a confirmat că ţara sa este în negocieri cu asociaţia creată de Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, cunoscută sub numele de "BRICS", considerând că aceasta are potenţialul de a genera beneficii semnificative dacă ar fi instituţionalizată după un model asemănător Uniunii Europene.

Discuţiile Turciei cu BRICS "sunt în proces de evoluţie", a indicat el.

Subliniind faptul că China şi Rusia sunt deja principalii doi parteneri comerciali ai Turciei, ministrul a declarat că această apropiere nu reprezintă o schimbare în politica externă a Turciei, ţară membră NATO care aspiră să adere la UE.

Comparând-o cu G7, format din cele şapte mari puteri economice occidentale, Fidan a subliniat că platforma BRICS, din care mai fac parte Egiptul, Iranul, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită şi Etiopia nu are, pentru moment, "un cadru structural fundamental".