Trump a câștigat dezbaterea cu Biden în fața investitorilor. Piețele reacționează pozitiv. Dolarul s-a întărit

Ionuț Tudorică Data publicării:
Trump vs Biden
Cei doi candidați la presedintia SUA, in 2024, Donald Trump si Joe Biden, la prima dezbatere fata in fata. Foto: Profimedia

Cotaţiile acţiunilor americane şi dolarul au crescut vineri la începutul tranzacţiilor din Asia, după ce candidaţii la alegerile prezidenţiale din 2024, Joe Biden şi predecesorul său Donald Trump, au avut prima lor dezbatere faţă în faţă, republicanul fiind considerat ca având o prestaţie mai convingătoare decât adversarul său democrat, relatează Reuters.

Piaţa de predicţii online PredictIt pentru alegerile prezidenţiale generale din 2024 arată că şansele lui Biden au scăzut la 39% de la 45% cu o zi înainte, în timp ce şansele lui Trump au crescut la 61% de la 55%, după prima dezbatere față în față, ce a avut loc noaptea aceasta.

Investitorii anticipează că o preşedinţie Trump ar însemna impozite mai mici pentru corporaţii, relaţii comerciale mai dure şi, prin urmare, preţuri mai mari ale acţiunilor şi randamente ale obligaţiunilor, scrie Reuters, citată de News.ro.

"Indicii Wall Street au crescut în ultima oră, ceea ce ar putea fi interpretat ca un semn că Trump a avut cele mai bune argumente - după cum ştim cu toţii, el este prietenos cu Wall Street", a declarat Matt Simpson, analist principal de piaţă la City Index din Brisbane.

Dolarul american a crescut la un maxim al ultimelor 10 zile faţă de peso-ul mexican şi a urcat faţă de alte monede importante din zonă, inclusiv dolarul canadian.

Contractele futures pe acţiuni înregistrau câştiguri pe măsură ce dezbaterea avansa, S&P 500 E-minis crescând cu 0,3% şi Nasdaq 100 E-minis cu 0,46%.

Indicele de referinţă CSI300 din China a crescut cu 0,4%, în timp ce indicele Hang Seng din Hong Kong a rămas stabil, în timp ce contracandidaţii la preşedinţia SUA dezbăteau problema tarifelor impuse Chinei, Trump criticându-l pe Biden pentru că nu face mai mult în acest sens.

Biden, care uneori a părut răguşit şi ezitant, s-a poticnit de mai multe ori în prima jumătate de oră a dezbaterii. Trump a lansat atac după atac, inclusiv cu privire la gestionarea economiei de către Biden, deşi cei care verifică adevărul afirmaţiilor lui au considerat multe dintre comentariile sale drept înşelătoare sau false.

Biden a recunoscut că inflaţia a dus la creşterea substanţială a preţurilor faţă de începutul mandatului său, dar a spus că merită credit pentru că a pus "lucrurile la punct din nou" după pandemia de coronavirus.

Trump a afirmat în schimb că a supervizat "cea mai mare economie din istoria ţării" înainte de pandemie şi a spus că a luat măsuri pentru a preveni adâncirea şi mai mare a căderii libere a economiei.

Karl Schamotta, strateg şef de piaţă la compania de plăţi Corpay din Toronto, consideră că Biden a avut o "prestaţie dezastruoasă" care a declanşat o creştere puternică a şanselor unei victorii a lui Trump. "Acest lucru se traduce printr-o cădere a monedelor sensibile la comerţ", a spus el.

Amândoi candidații au avut aceeași poziţie fermă pentru impunerea de tarife vamale asupra mărfurilor din China. Analiştii de la JPMorgan au remarcat că echipa lui Trump a propus tarife pe scară largă pentru importuri, ceea ce ar ridica preţurile, în timp ce restricţiile privind imigraţia ar pune presiune în sus asupra salariilor, iar reducerile fiscale prelungite ar creşte probabil datoria publică. "Investitorii se protejează împotriva unei orientări mai izolaţioniste în Statele Unite după alegerile din noiembrie", a declarat Schamotta de la Corpay.

Cu toate acestea, unii investitori au avertizat că nu trebuie să se acorde prea multă importanţă evoluţiei futures pe piaţa bursieră. "Suntem în primele zile şi mai avem mult de aşteptat. Nu presupuneţi un rezultat", a declarat Tim Ghriskey, senior portfolio strategist la Ingalls & Snyder.