China domină piața auto din Rusia. Chinezii profită de plecarea firmelor occidentale

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
reprezentanta auto rusia masini chinezesti
Reprezentanță auto în Rusia cu o gamă largă de modele chinezești la vânzare. sursa: shutterstock.com/

China și-a mărit cota de piață din Rusia pe domeniul auto. Chinezii au profitat de plecarea firmelor occidentale și vânzările din sectorul mașinilor electrice au explodat.

Producătorii auto chinezi şi-au majorat la peste 50% cota de piaţă în Rusia, după ce firmele occidentale s-au retras și companiile locale nu fac față concurenței. Deși Europa şi Statele Unite sunt îngrijorate în privința inundării piețelor naționale cu mașini electrice chinezești, Rusia acceptă și sprijină mărcile din China, pentru a-şi susţine propria industrie auto.

Din mai 2023 şi până în aprilie 2024, peste 20.500 de vehicule electrice noi au fost vândute în Rusia. Asta înseamnă că mărcile produse în China sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din vânzările realizate în piața rusă, relatează Reuters. Prin comparație, raportat la aceeaşi perioadă, producătorii auto ruşi au vândut sub 4.000 de vehicule EV noi.

Producția auto locală din Rusia este afectată de lipsa materialelor necesare susținerii activității, din cauza sancțiunilor economice impuse de SUA și aliații săi, ca urmare a războiului declanșat de ruși în Ucraina.