Trei țări membre UE vor mai mulți bani de la Bruxelles pentru a finanța șederea refugiaților ucraineni pe teritoriul lor

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
refugiati ucraineni
Refugiații ucraineni afișează mesajul „Mulțumim Germania pentru ajutor”. sursa: profimediaimages.ro/

Polonia, Germania şi Republica Cehă vor ca autoritățile de la Bruxelles să le acorde mai mulți bani pentru a acoperi costurile financiare care decurg din șederea refugiaţilor ucraineni în cele trei țări.

Republica Cehă, Polonia și Germania au semnat o scrisoare comună prin care solicită Uniunii Europene să le ofere mai multă finanțare pentru a face față valului de refugiați ucraineni sosiți pe teritoriul lor.

„Refugiaţii locuiesc, în mod predominant, în doar câteva state membre. Capacităţile ţărilor noastre sunt limitate: peste 50% dintre refugiaţii ucraineni care au intrat în Uniunea Europeană trăiesc în Germania, Polonia şi Republica Cehă", precizează scrisoarea semnată de cancelarul german Olaf Scholz, premierul polonez Donald Tusk şi prim-ministrul ceh Petr Fiala.

Deși cele trei țări au nevoie de mai mulţi bani din bugetul UE, conform reglementărilor europene aflate în vigoare, orice solicitare de finanţare trebuie să vină din partea Comisiei Europene.

"Am fi recunoscători în cazul în care Comisia Europeană ar putea lua măsurile adecvate în acest scop, aducând astfel o contribuţie suplimentară la efortul nostru comun de a aborda aceste provocări. Facem apel la solidaritatea europeană și vă rugăm să faceţi o propunere în acest sens în viitorul apropiat, care să poată fi implementată în timp util", subliniază cei trei lideri, potrivit European Newsroom.