România achiziționează avioane F-16 de la Norvegia. Aeronavele au fost recepționate la Câmpia Turzii

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
f16 mapn
Sursa: Facebook / Forţele Aeriene Române

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, vineri, în Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la Câmpia Turzii, informează Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Potrivit Agerpres, cele trei aeronave F-16 Fighting Falcon vor intra în dotarea Escadrilei 48 Vânătoare din cadrul Bazei 71 Aeriană. În acest context, MApN a făcut anunțul că viitoarele achiziții urmează să echipeze două escadrile ale Forţelor Aeriene Române.

"Operaţionalizarea următoarelor două escadrile de aeronave F-16, la Câmpia Turzii şi Mihail Kogălniceanu, va contribui semnificativ la întărirea securităţii României şi flancului estic al NATO, prin executarea de misiuni de apărare a spaţiului aerian naţional şi aliat cu trei escadrile, de pe trei baze aeriene, prin Serviciul de Luptă Permanent de Poliţie Aeriană", a precizat ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr.

Cu cele trei aeronave F-16 sosite astăzi, Forţele Aeriene Române au recepţionat, până în prezent, nouă din cele 32 de avioane care au fost achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei, împreună cu pachetul de bunuri şi servicii aferent. Finalizarea recepţiei întregului lot este estimată pentru finalul anului 2025.