Punct nou de trecere cu bacul între Giurgiu și Ruse - aprobare azi în guvern

Ionuț Tudorică Data publicării:
Giurgiu ruse
Foto: Profimedia

Guvernul are în vedere aprobarea în ședința de azi a hotărârii de guvern referitoare la deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei de stat Giurgiu (România) – Ruse (Bulgaria) II, în regim de bac. Acesta va fi localizat în sectorul dintre km fluvial 490,200 pe malul drept al fluviului Dunărea și km fluvial 489,500 (Ostrovul Mocănaşul), pentru transportul de vehicule cu motor şi pasageri cu bacul.

Demersul autorităților este motivat de intensificarea traficului prin punctul rutier de trecere a frontierei Giurgiu și Ruse (Podul Prieteniei), precum și de creșterea duratei de așteptare și de producerea unor blocaje care ar putea fi evitate prin deschiderea unui punct de trecere suplimentar, care să contribuie în mod direct la reducerea timpilor de așteptare și la fluidizarea traficului existent.

Programul de lucru al punctului de trecere va fi permanent, de la ora 00.00 la ora 24.00. Prin punctul de trecere a frontierei de stat traficul este limitat la autovehicule cu masa totală de până la 40 tone.

Operaţionalizarea punctului de trecere va avea loc după realizarea infrastructurii rutiere, asigurarea personalului şi a utilităţilor necesare. Acestea din urmă cad în sarcina administratorului (operatorul privat RO-RO Trans Frontalier SRL).

Infrastructura rutieră care va asigura conexiunea de la reţeaua de drumuri naţionale până la noul punct de trecere se va realiza de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI), prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Lucrările vor debuta ulterior acceptării de către MTI a ofertei de donație a operatorului privat RO-RO Trans Frontalier în favoarea statului român şi după transferul dreptului de proprietate a unui sector de drum aflat în domeniul public al municipiului Giurgiu, în domeniul public al statului şi în administrarea MTI.