Studiu: Industria IT din România a crescut cu 12% anul trecut. La ce sume s-au ridicat contribuțiile fiscale ale angajaților

G.C. Data publicării:
it
sursa: shutterstock.com/

Cifra de afaceri totală a industriei IT a depășit 15,5 miliarde de euro anul trecut, în creștere cu  12,16% comparativ cu 2022, arată un studiu lansat miercuri de Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) și un grup de cercetare din cadrul Academiei de Studii Economice din București.

Potivit analizei, există 48.405 companii înregistrate în sectorul IT&C, dintre care 45.467 în segmentul IT și 2.938 în segmentul telecomunicații.

Principala componentă, dezvoltarea de software la comandă, a realizat 40,24% din cifra de afaceri totală și a înregistrat o creștere de 19,92% anul trecut, contribuind la generarea unei valori adăugate brute (VAB) de 50,9 miliarde lei, în creștere cu 19,5% față de 2022. În aceeași perioadă, industria de telecomunicații a ajuns la o VAB de 12,4 miliarde de lei, în creștere cu 20,4% față de anul 2022.

„Unul dintre punctele centrale ale studiului este capacitatea sectorului IT&C de a genera un efect multiplicator major asupra economiei. Impactul total al industriei asupra PIB-ului în 2021 a fost de 14,16%.

  • Impactul direct reprezintă contribuția generată strict de activitățile companiilor IT&C, și anume 7,99% din PIB. Acesta include dezvoltarea și livrarea de soluții software și servicii tehnologice.
  • Impactul indirect se referă la cererea suplimentară de bunuri și servicii generate în alte industrii pentru a susține activitatea IT&C. În România, acest impact indirect reprezintă 2,74% din PIB. Practic, creșterea activităților IT&C generează cerere pentru furnizori din alte domenii, cum ar fi logistică, servicii profesionale sau producție de hardware.
  • Impactul indus derivă din consumul angajaților din sector și industriile conexe, ceea ce contribuie cu 3,42% din PIB”, arată ANIS.

Astfel, potrivit analizei, impactul total al sectorului IT&C a fost de 45,3 miliarde de euro, raportat la PIB-ul din 2023. De asemenea, studiul arată că peste 880.000 de locuri de muncă au fost create direct și indirect de industria IT&C în 2021.

Studiul mai subliniază importanța stimulentelor fiscale, precum scutirea de impozit pe venit pentru profesioniștii IT. În 2023, contribuțiile fiscale ale angajaților IT au fost cele mai ridicate din economie, ajungând la 55.777 lei per angajat, chiar și în prezența acestor scutiri.

„Sectorul a fost al doilea contributor la buget în termeni de taxe și impozite plătite, cu o medie de 76.992 lei/angajat. Studiul izolează impactul direct în scenariul eliminării acestei facilități, respectiv o scădere estimată de până la 26,7% în profitabilitatea companiilor din sector, sub prezumția faptului că toate celelalte condiții ale economiei rămân neschimbate, ceea ce nu surprinde un efect compus și al celorlalte modificări precum creșterile de costuri cu energia sau capitalul uman, inflația, evoluția pieței globale etc.”, precizează ANIS.