Sistemele informatice se prăbușesc la nivel mondial. Directoratul Național de Securitate Cibernetică oferă o soluție

Adam Gheorghe Data publicării: Data actualizării:
windows blue screen
Foto: profimedia

Căderea globală a computerelor care afectează aeroporturile, băncile și alte companii pare să fie cauzată, cel puțin parțial, în urma unei actualizări de software emisă de principala firmă de securitate cibernetică din SUA, CrowdStrike, spune CNN. Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a anunțat că este în contact cu compania CrowdStrike în ceea ce privește problema de funcționalitate a anumitor servicii, cauzată de o eroare de tip „blue screen” legată de senzorul Falcon CrowdStrike pentru sistemele de operare Windows.

Potrivit CNN, reprezentanții CrowdStrike au declarat azi că întreruperile au fost cauzate de "un defect găsit într-o singură actualizare de conținut a software-ului său pe sistemele de operare Microsoft Windows”.

Inginerii companiei au luat măsuri pentru a rezolva problema și recomandă utilizatorilor să-și repornească computerele dacă au încă probleme tehnice. Problema apărută este specifică Falcon, unul dintre principalele produse software ale CrowdStrike, și nu are impact asupra sistemelor de operare Mac sau Linux. Crowdstrike spune că Falcon este conceput pentru a proteja fișierele salvate în cloud.

Software-ul de securitate cibernetică al CrowdStrike este utilizat de numeroase companii din Topul Fortune 500, inclusiv bănci globale, companii de asistență medicală și energie, și detectează și blochează amenințările de hacking.

În cazul problemelor globale apărute azi, computerele care rulează Microsoft Windows par să se blocheze din cauza modului defectuos în care o actualizare de cod software emisă de CrowdStrike interacționează cu sistemul Windows.

Ca urmare a crizei globale IT, acţiunile CrowdStrike (CRWD) au scăzut cu 10% în tranzacţionarea pe burse.

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a anunțat că este în contact cu compania CrowdStrike în ceea ce privește problema de funcționalitate a anumitor servicii, cauzată de o eroare de tip „blue screen” legată de senzorul Falcon CrowdStrike pentru sistemele de operare Windows.

[Digieconomic.ro reproduce soluția dată, fără să recomande utilizarea ei]

Compania lucrează în mod activ la remediere, iar recomandări pentru rezolvarea acestei probleme au fost transmise deja către toți clienții afectați. Dacă întâmpinați probleme cu sistemele de operare care au instalați agenți CrowdStrike, puteți parcurge următorii pași pentru remediere:

  1. Porniți Windows în modul de siguranță

  2. Navigați la directorul din Explorer C:\Windows\System32\drivers\CrowdStrike

  3. Localizați fișierul C-00000291*.sys, faceți clic dreapta și redenumiți-l C-00000291*.renamed

  4. Porniți host-ul în mod normal

DNSC recomandă monitorizarea canalelor oficiale de comunicare ale companiei pentru viitoare actualizări legate de această problemă.