Digitalizarea pașapoartelor și cărților de identitate va deveni realitate. Statele membre UE sunt obligate să elibereze documentele
Comisia Europeană a prezentat marţi mai multe propuneri pentru digitalizarea paşapoartelor şi cărţilor de identitate, cu scopul de a face mai uşoare şi rapide controalele la frontierele externe.
Documentele digitale de călătorie vor fi o versiune digitală a datelor stocate în paşapoarte şi cărţi de identitate. Aceste date vor include informaţiile conţinute în cipul paşaportului sau al cărţii de identitate, precum şi imaginea facială a titularului, dar nu şi amprenta digitală.
Versiunile digitale ale acestor documente, pe care cetăţenii le vor putea solicita şi utiliza în mod voluntar, vor fi destinate celor care călătoresc către şi dinspre spaţiul de liberă circulaţie Schengen. Documentele în acest format pot fi stocate pe telefonul mobil.
„Pașapoartele digitale reprezintă un pas important pentru consolidarea securității spațiului Schengen. Acestea vor permite polițiștilor de frontieră să aprobe rapid călătorii adevărați și să se concentreze mai bine pe oprirea migrației ilegale”, a declarat Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson.
Documentele în versiune digitală urmăresc să accelereze controalele la frontieră şi să asigure o călătorie mai fluidă, menţinând în acelaşi timp un nivel ridicat de securitate şi asigurând controlul fiecărui călător, precizează Comisia Europeană.
Statele membre UE vor fi obligate să elibereze documentele digitale tuturor persoanelor care fac o astfel de solicitare. Documentul electronic nu va elimina complet paşaportul fizic, ci doar va face controalele la frontieră mai uşoare şi mai rapide şi le va permite agenţilor responsabili să se concentreze asupra altor verificări suplimentare care trebuie efectuate. Cartea de identitate digitală va fi emisă de asemenea pe o bază voluntară.
Dacă Consiliul UE şi Parlamentul European aprobă propunerile Comisiei, va fi dezvoltată aplicaţia "EU Digital Travel" şi vor fi elaborate standardele tehnice necesare. Aplicaţia va fi disponibilă pentru toţi cetăţenii UE şi din afara UE care deţin un paşaport biometric sau deţinătorilor unei cărţi de identitate a unui stat membru ale UE şi care călătoresc spre sau dinspre spaţiul Schengen.