Se scumpesc piesele LEGO. Jucăriile vor fi făcute din materiale reciclabile

Alexandru Gologan Data publicării:
jucarii lego
sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Lego vrea să înlocuiască treptat până în 2032 compoziția pieselor din cuburile sale: de la combustibili fosili la plastic reciclat. Mișcarea nu va crește prețul final al îndrăgitelor jucării.

Producătorul danez de jucării și-a asigurat aprovizionarea cu materie primă pe termen lung după ce a semnat mai multe acorduri cu firme din industria de reciclare a plasticului. Compania dorește să reducă din compoziția pieselor sale conţinutul de petrol.

„Asta înseamnă o creştere semnificativă a costurilor pentru producţia unei singure piese Lego. Credem în sustenabilitate. Este un privilegiu să putem plăti mai mult pentru materia primă fără a percepe un cost suplimentar clienţilor", a subliniat directorul companiei, Niels Christiansen.

Costurile de producție vor crește cu până la 70%, informează Reuters. Istoria îndrăgitelor jucării începe cu mai bine de un secol în urmă, atunci când un tâmplar danez, Ole Kirk Kristiansen, a început să creeze versiuni în miniatură ale pieselor de mobilier. Ulterior, în 1932, Kristiansen pune bazele Lego, inspirația pentru nume fiind primele două litere din expresia „leg godt”, care înseamnă „joacă bine”. Ce nu știa părintele celebrei companii este că „lego” în limba latină înseamnă „eu îmbin”, fapt ce reflectă caracteristica unică a acestui tip de jucării. Din 1947, s-a renunțat la lemn și piesele au început să fie produse din plastic.

Lego Group este prezent în peste 130 de ţări, inclusiv în România din 2012. Lego deţine o cotă de 30% din piaţa locală de jucării din țara noastră.