ROBO-fermierul contribuie la dezvoltarea sectorului pomicol. Ce presupune proiectul finanțat din fonduri europene de AFIR
Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a acordat o finanţare nerambursabilă de aproximativ 360.000 de euro pentru realizarea unui proiect inovativ, denumit „Robo-fermierul", care va contribui la dezvoltarea sectorului pomicol.
AFIR a finanţat, prin PNDR 2014 - 2020, înfiinţarea şi funcţionarea grupurilor operaţionale (GO) pentru dezvoltarea de proiecte pilot, noi produse, practici, procese şi tehnologii în sectoarele agricol, pomicol, alimentar şi forestier în cadrul submăsurilor 16.1 şi 16.1a.
Alocarea financiară totală pentru acest tip de investiţii a fost de peste 9,4 milioane de euro, fonduri pe care AFIR le-a utilizat prin cele 26 de proiecte contractate, iar valoarea plăţilor efectuate către beneficiari depăşeşte 7,7 milioane de euro, până la acest moment.
„Robo-fermierul este conceptul 100% românesc - idee şi dezvoltare - care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcţia dezvoltării de soluţii robotizate pentru monitorizarea şi îngrijirea culturilor şi a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost şi AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât şi prin acordarea unei finanţări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro", precizează instituția printr-un comunicat.
Investiţia în valoare de 359.829 de euro finanţată de AFIR şi realizată în localitatea Băteşti din judeţul Prahova, constă în realizarea platformei modulare robotice autonome Robo-Fermier cu scopul de a dezvolta şi realiza în comun cu partenerii o soluţie inovatoare de gestiune şi de management a exploataţiilor pomicole ecologice care se confruntă atât cu probleme privind nivelul înalt de resursă umană necesar în administrarea unei plantaţii pomicole, cât şi cu oferta scăzută de personal calificat din acest domeniu.
Proiectul propune integrarea de soluţii hardware şi software pentru realizarea unui concept unitar în vederea funcţionării autonome a platformei. Astfel, "fermierul" robot apelează la soluţii inovative:
- poziţionare globală (GPS),
- utilizarea senzorilor (accelerometru, giroscop, compass), a sateliţilor şi a imaginilor luate la nivelul plantaţiei,
- dezvoltarea şi folosirea unor instrumente de management al informaţiei, de interpretare a variaţiilor şi de reducere a emisiilor de carbon şi a energiei electrice.
„Tehnologia robotică vine în sprijinul fermierilor prin acoperirea deficitului de forţă de muncă din agricultură. Proiectul pilot dovedeşte că platforma robotizată Robo-Fermier este o soluţie pentru problemele reale şi practice identificate în fermele pomicole ecologice, iar rezultatul proiectului are şanse mari de a fi asimilat în economia reală”, apreciază AFIR.
Robotul este capabil să culeagă o serie de informații esențiale pe baza softului de IA (Inteligenţă Artificială), pentru recunoaşterea bolilor şi dăunătorilor prezenţi în plantaţie.