Volkswagen renunță la acordul de securitate a locurilor de muncă. Conflictul cu sindicatele se intensifică

G.C. Data publicării:
Volkswagen
sursa: shutterstock.com/

Volkswagen (VW) a informat angajații că va renunța la angajamentul de securitate a locurilor de muncă, încheiat cu sindicatele în 1994, conform căruia nu vor exista concedieri înainte de anul 2029. Cel mai mare producător auto din Europa se pregătește acum pentru o luptă istorică și costisitoare cu sindicatele din Germania, pe măsură ce compania încearcă să implementeze un plan de restructurare a afacerilor și să-și refacă profiturile în scădere. 

Compania cu sediul în Wolfsburg a notificat marți reprezentanții angajaților și sindicatul IG Metall că angajamentul anterior care oferea protecție pentru toți muncitorii din fabricile sale din Germania se va încheia până în iulie anul viitor, potrivit Financial Times.

Sindicatele au avertizat că decizia ar putea costa compania „miliarde” și au amenințat cu greve. „Va fi un conflict pe care Volkswagen ar fi preferat să îl evite”, a declarat liderul local al sindicatului, Thorsten Gröger.

Acțiunea companiei subliniază presiunea financiară în creștere asupra producătorului auto german, care se confruntă cu o tranziție dificilă către vehiculele electrice și cu o scădere a cererii pentru mașinile sale în Europa și China. Săptămâna trecută, compania a stârnit neliniște în rândul sindicatelor și liderilor politici din Germania, afirmând că ar putea lua în considerare închiderea unor fabrici din țară, o opțiune care a fost mult timp considerată un subiect tabu.

Marca de vârf a companiei a anunțat în iunie anul trecut reduceri de costuri de 10 miliarde de euro până în 2026 pentru a îmbunătăți marja operațională la 6,5%. Dar marjele în scădere, care au ajuns la 2,3% în prima jumătate a acestui an, au determinat conducerea să anunțe săptămâna trecută un plan de reduceri de costuri de miliarde, respectiv disponibilizări și posibile închideri de fabrici. Decizia de a închide o fabrică în Germania ar fi o premieră în cei 87 de ani de istorie a companiei.

Vezi și Ce uzine ar putea închide Volkswagen 

De asemenea, decizia de a renunța la pactul privind locurile de muncă implică un risc financiar mare, au avertizat liderii sindicali. Dacă nu va fi semnat un acord alternativ, compania ar putea fi responsabilă pentru plăți suplimentare către angajați, deoarece un acord colectiv de muncă din anii '90 va intra automat în vigoare. 

Dacă conducerea nu va renunța la planurile de reducere a locurilor de muncă și de închidere a fabricilor, consecințele ar implica „o creștere automată a salariilor pentru majoritatea angajaților VW”.

Într-o notă internă către angajați, VW, care are aproximativ 300.000 de angajați în Germania, a recunoscut necesitatea de a ajunge la un acord cu sindicatele pentru a evita revenirea la contractul colectiv care era în vigoare înainte de 1994, atunci când angajații au fost de acord să lucreze patru zile pe săptămână pentru a preveni concedierile.

Vezi și Ce se află în spatele crizei Volkswagen: concurența chineză și reducerea prețurilor, printre motive

Nota, consultată de Financial Times, spunea că eșecul de a ajunge la un nou acord cu sindicatul ar determina compania să „rămână cu mult în urma concurenței și să pună o presiune suplimentară asupra programului de restructurare”.

Gunnar Kilian, directorul de resurse umane al VW, a spus în nota internă că VW va încerca să contracareze „incertitudinea” actuală și „să creeze perspective viabile pentru viitorul companiei noastre într-un timp util”.