FORMA FINALĂ „Ordonanța trenuleț”: impozitul pe dividende crește, se reduce plafonul pentru microîntreprinderi. Ce noutăți mai cuprinde

G.C. Data publicării:
ciolacu 2
Inquam Photos / Octav Ganea

Proiectul ordonanței privind modificările fiscale pentru 2025, cunoscută drept „ordonanța trenuleț”, a fost publicat oficial, duminică, în dezbatere publică, de către Ministerul Finanțelor. Varianta finală a documentului cuprinde noi măsuri, față de cele prezentate până acum de digi24 și DigiEconomic, precum eliminarea facilităților pentru angajații din IT, construcții și agricultură, reducerea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi și, nu în ultimul rând, majorarea impozitului pe dividende.

Astfel, potrivit proiectului, care poate fi consultat AICI, impozitul pe dividende crește de la 8% la 10%. Se aplică veniturilor din dividende distribuite după data de 1 ianuarie 2025.

Pragul pentru impozitare a microîntreprinderilor, cerință a Comisie Europene, este redus de la 500.000 de euro la 250.000 de euro anul viitor și la 100.000 în 2026. Astfel, mai multe firme mici vor fi impozitate. 

Facilitățile fiscale acordate angajaților din agricultură, IT și construcții vor fi eliminate, ca urmare a angajamentelor asumate prin PNRR și prin Planul Bugetar-Structural Național pe Termen Mediu - 2025-2031.

Se introduce și un impozit suplimentar pentru construcțiile considerate speciale, de 1,5%, aplicabil cu data de 31 decembrie. Aceste construcții sunt sondele de țiței, platforme, stații sau centrale hidroelectrice, centrale termoelectrice, dar și altele. 

Alte măsuri:

-înghețarea salariilor bugetarilor la nivelul din noiembrie 2024;

-înghețarea ajutoarelor sociale prin înghețarea indicelui social de referință;

-înghețarea veniturilor demnitarilor la nivelul din noiembrie 2024;

-bugetarii nu vor putea primi prime și bonusuri; 

-sunt înghețate angajările la stat, cu unele excepții; 

-acordarea voucherelor de vacanță în cuantum de 800 de lei, cu condiția ca salariul să fie până în 8.000 de lei, iar serviciile turistice să coste cel puțin 1.600 de lei. Bugetarii vor fi nevoiți să vină cu cel puțin jumătate din banii de vacanță dacă vor să beneficieze de voucher; 

-studenţii vor beneficia de o reducere de 90% pentru abonamentele la metrou. În cazul trenurilor, aceştia vor avea o reducere de 90% doar între domiciliu şi facultate; 

-se modifică subvențiile pentru partide. Rămâne în continuare plafonul de 0,04% din PIB, dar subvenția totală pentru 2025 va fi cu 25% mai mică față de cea din 2024.