Un război comercial global pune în pericol creșterea economică în Zona Euro, avertizează economiștii 

G.C. Data publicării:
zona euro
sursa: gettyimages.com/

Un posibil război comercial global și paralizia politică regională sunt cele mai mari amenințări la adresa economiei Zonei Euro în 2025, potrivit unui sondaj realizat de Financial Times în rândul a 72 de economiști.  

Donald Trump, președintele ales al SUA, a promis să impună taxe de până la 20% pentru toate importurile, cu tarife care pot ajunge la 60% pentru China, odată ce va reveni la Casa Albă pe 20 ianuarie.  

Dacă Trump își respectă promisiunea, aceste tarife ar reprezenta cea mai semnificativă ascensiune a protecționismului american de la Marea Depresiune și ar crește riscul de represalii din alte părți.  

Zona Euro este considerată vulnerabilă atât la creșterea tarifelor, cât și la amenințarea Chinei, care ar putea inunda piețele globale cu produse ieftine ca răspuns la acțiunile lui Trump.  

„Al doilea mandat al lui Trump este cel mai mare risc politic și economic”, a declarat Mujtaba Rahman, director pentru Europa la Eurasia Group. „Europa va fi expusă tarifelor și unei presiuni din partea lui Trump pentru o decuplare mai agresivă de China.”  

Un conflict comercial declanșat de tarifele impuse de SUA este aproape inevitabil, conform economiștilor chestionați de FT: 69% dintre respondenți îl consideră probabil, în timp ce 68% avertizează că un astfel de scenariu reprezintă cea mai mare amenințare pentru regiune anul viitor.  

Aproape toți respondenții — 81% — au spus că un al doilea mandat al lui Trump va afecta negativ creșterea Zonei Euro.  

Consecințele politicilor comerciale ale lui Trump ar putea reduce producția în Europa chiar înainte ca acestea să fie implementate, susțin economiștii. „Așteptările legate de tarifele lui Trump… determină companiile să amâne investițiile până când incertitudinea va fi rezolvată”, a declarat Tomasz Wieladek de la T Rowe Price.  

În medie, cei 72 de respondenți se așteaptă ca economia Zonei Euro să crească cu doar 0,9%. Acesta ar fi al treilea an consecutiv de creștere sub nivelul normal și sub estimarea de 1,1% a Băncii Centrale Europene din decembrie.  

Majoritatea economiștilor chestionați — 61% — susțin apelul președintei BCE, Christine Lagarde, către factorii de decizie ai UE de a se angaja în negocieri comerciale cu Trump pentru a evita un război comercial total.  

Mai mulți economiști subliniază vasta experiență a UE în negocieri comerciale și poziția sa ca unul dintre cele mai mari blocuri comerciale din lume. „UE este departe de a fi într-o poziție slabă”, a declarat Christian Dustmann, director al think-tank-ului economic Rockwool Foundation din Berlin.  

Trump, un bătăuș din curtea școlii

Cu toate acestea, o minoritate vocală avertizează că încercarea de a ajunge la un acord comercial cu SUA ar putea încuraja acțiuni mai agresive. „Trump are mentalitatea unui bătăuș din curtea școlii”, a spus Kamil Kovar, economist senior la Moody’s.  

Carsten Brzeski, șef global de macroeconomie la ING Bank, a declarat că tarifele nu sunt singura amenințare venită din SUA în 2024. „Reducerile de taxe din SUA, dereglementarea și prețurile mai mici ale energiei vor face, de asemenea, economia americană mai atractivă comparativ cu Zona Euro.”  

Pe lângă riscurile geopolitice, incapacitatea Europei de a-și rezolva problemele interne este văzută ca un risc major de aproape o treime dintre respondenți.  

Ulrich Kater, economist șef la Deka Bank din Germania, a spus că Europa va ajunge curând să semene cu „târziul Imperiu Habsburgic”. Rămâne în urmă din punct de vedere economic și tehnologic, blocată de birocrație și dominată de „amintiri melancolice ale măreției de odinioară.”  

Întrebat despre posibile motive de optimism, unul din cinci respondenți a menționat scăderea ratelor dobânzilor și o speranță de creștere a cererii de consum.  

Paradoxal, o cincime dintre economiști speră că pesimismul actual ar putea deveni o binecuvântare deghizată, deoarece situația ar putea deveni atât de gravă încât Europa să fie în cele din urmă forțată să adopte reformele necesare.  

„Un climat politic internațional ostil prezintă o oportunitate pentru guvernanța europeană”, a declarat Lena Komileva, economist șef la firma de consultanță (g+)economics.  

Kraemer de la LBBW a subliniat că așteptările „sunt acum atât de scăzute, încât există și un potențial pentru surprize pozitive.”