Grecia a prezentat o strategie națională pentru combaterea dependenței de internet în rândul minorilor. Ce prevede planul

Redacția Digi Economic Data publicării:
copii platforme online
sursa: gettyimages.com/

Guvernul Greciei a prezentat o strategie națională menită să protejeze minorii de dependența de internet și de utilizarea excesivă a rețelelor sociale.

Prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a declarat luni că protecția bunăstării copiilor reprezintă o necesitate, deși a exprimat îndoieli cu privire la eficiența unei interdicții complete a rețelelor sociale. În schimb, acesta a subliniat că provocarea viitorului constă în proiectarea aplicațiilor în funcție de nevoile copiilor și adolescenților.  

Potrivit Reuters, principalii piloni ai acestei strategii sunt: consolidarea controlului parental, verificarea vârstei și colaborarea cu platformele de social media.  

Grecia nu a optat pentru o interdicție totală a rețelelor sociale pentru minori, precum Australia, o măsură despre care premierul elen a spus că nu ar fi eficientă. În schimb, planul propus se concentrează pe controlul parental și stabilirea unor limite de timp pentru utilizarea telefoanelor mobile.  

„Este imaginea copiilor lipiți de un telefon mobil, care pierd contactul cu lumea”, a declarat Mitsotakis. „Descoperim pe parcurs că aceștia au probleme grave—depresie, izolare, lipsă de concentrare. Este vorba despre latura întunecată a tehnologiei”, potrivit Greek Reporter.  

Mitsotakis a mai spus că, deși părinții trebuie să discute problema cu copiii lor, Guvernul trebuie, de asemenea, să examineze rolul său în reglementare. Campaniile de social media, a adăugat el, trebuie să fie trase la răspundere pentru modul în care operează, deoarece algoritmii folosiți sunt concepuți pentru a maximiza timpul petrecut în fața ecranelor.  

Cum va fi implementată strategia Greciei 

Strategia națională a Greciei pentru protejarea minorilor de pericolele online va fi implementată în mai multe etape.  

Autoritățile au lansat un site dedicat, care oferă ghiduri și instrucțiuni privind funcțiile de control parental. În acest an, intenționează să lanseze un alt instrument, aplicația „Kids Wallet”, care va funcționa ca un portofel digital, verificând vârsta reală a copilului și ajutând părinții să controleze timpul petrecut de copii online. Părinții vor putea limita utilizarea zilnică a telefonului copilului între una și patru ore pe zi.  

Mitsotakis a menționat că aplicația „Kids Wallet” ar putea fi folosită și în alte țări din UE.  

Grecia dezbate de luni bune modalități de a reduce dependența digitală în rândul tinerilor sub 15 ani.