Impredictibilitatea măsurilor fiscale reduce încrederea investitorilor, transmite Consiliul Investitorilor Străini

G.C. Data publicării:
bani
sursa: shutterstock.com/

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) apreciază eforturile noului Executiv de a reduce cheltuielile, însă „ordonanța trenuleț” nu a asigurat „timpul necesar pentru o analiză atentă și pentru formularea unor puncte de vedere din partea mediului de afaceri”, transmite instituția.

Potrivit FIC, România se află într-un context bugetar dificil încă din anul 2019 și necesară o abordare echilibrată din partea autorităților pentru a asigura menținerea deficitului asumat pentru acest an. Astfel, instituția consideră că termenul de consultare de mai puțin de 24 ore nu este justificat pentru adoptarea unor măsuri fiscale care nu au fost discutate în prealabil cu mediul de afaceri. De asemenea, adoptarea măsurilor fiscale la final de an cu aplicare imediată, de la 1 ianuarie, „perturbă planurile de afaceri și bugetele pregătite de companii pentru anul viitor, accentuând impredictibilitatea și reducând apetitul pentru investiții viitoare. Este imperios să existe un calendar realist de implementare al noilor măsuri pentru a asigura timpul necesar companiilor de a aplica noile reguli”, arată un comunicat de presă.

 „Având în vedere situația dificilă a bugetului de stat, autoritățile trebuie să abordeze problemele cu o viziune pe termen mediu-lung și să încurajeze economia și investițiile private, astfel încât principalele contribuții la bugetul statului să sporească în perioada următoare și nu să se contracte. Introducerea unor taxe care nu reprezintă o practică europeană, așa cum a fost cazul impozitului minim pe cifra de afaceri, iar acum prin reintroducerea „taxei pe stâlp”, nu au efectul de creștere a încasărilor bugetare cel anticipat, așa cum confirmă și datele publicate de ANAF. 

Aceste măsuri reprezintă suprataxarea investițiilor private și conduc la pierderea competitivității României în raport cu alte state, au un impactul negativ asupra climatului investițional, al economiei în ansamblu, și subsecvent asupra bugetului de stat. Investițiile străine scăzând în primele zece luni ale anului 2024 cu 7% față de aceeași perioadă a anului trecut conform datelor BNR”, a declarat Președintele FIC, Daniel Anghel.

Pentru stoparea efectelor negative asupra investițiilor mari și implicit asupra economiei, este important ca Guvernul să renunțe la introducerea măsurilor fiscale de supraimpozitare a investițiilor, așa cum este reintroducerea taxei pe stâlp care s-a dovedit și în trecut ca fiind o măsură ineficientă, mai arată sursa citată. 

Totodată, FIC recomandă ca următoarele principii să stea la baza reformei fiscale astfel încât să fie reduse deficitele gemene, iar economia din România să continue să se dezvolte:

- Autoritățile trebuie să susțină competitivitatea țării printr-un mecanism de impozitare unică care să asigure predictibilitatea și stabilitatea necesare investițiilor private. „Revenirea la cota unică de impozitare, un sistem simplu de implementat, atât pentru contribuabili, dar și pentru autorități, este esențială pentru creșterea economică, pentru evitarea distorsiunilor și pentru reducerea evaziunii fiscale”, arată FIC.

- Reforma fiscală trebuie să asigure echitatea fiscală prin eliminarea scutirilor, eliminarea impozitului minim pe cifra de afaceri și prin plafonarea CAS și CASS.

- Reforma fiscală trebuie să introducă repartizarea sarcinilor în mod egal, între mediul public și cel privat. 

- Reforma fiscală trebuie să se bazeze pe digitalizare și debirocratizare reale, prin introducerea unui set de KPIs pentru creșterea colectării și urmărirea implementării măsurilor și reformelor asumate în PNRR. 

„Investițiile străine directe reprezintă un factor crucial pentru România, o economie care are nevoie de convergență și dezvoltare, în special în următorii ani când va fi și mai multă nevoie ca mediul privat să continue să investească pentru a menține ritmul de creștere al economiei românești în contextul reducerii deficitului bugetar. Încrederea investitorilor se bazează pe dialogul cu autoritățile și predictibilitatea politicilor publice”, conchide FIC.