Exporturile de gaze ruseşti către Europa prin Ucraina au fost oprite. Acordul a expirat. Comisia Europeană spune că este pregătită
Exporturile de gaz rusesc prin conductele construite în perioada sovietică, care traversează Ucraina, s-au oprit în prima zi a noului an, marcând sfârșitul dominației Moscovei asupra piețelor de energie ale Europei. Expirarea acordului care reglementează tranzitul gazelor ruseşti prin Ucraina marchează pierderea aproape completă a puterii Moscovei asupra pieţei europene a gazelor naturale.
Gigantul energetic Gazprom a anunțat că livrările s-au oprit la ora 05:00 GMT, după ce Ucraina a refuzat să reînnoiască acordul de tranzit.
Această oprire, anticipată pe scară largă, nu va avea impact asupra prețurilor pentru consumatorii din Uniunea Europeană – spre deosebire de anul 2022, atunci când scăderea livrărilor din Rusia a dus prețurile la niveluri record, agravând criza costului vieții și afectând competitivitatea blocului, scrie Reuters.
Ultimii cumpărători din UE ai gazului rusesc prin Ucraina, precum Slovacia și Austria, și-au asigurat surse alternative de aprovizionare. Ungaria va continua să primească gaz rusesc prin TurkStream, care operează două conducte prin Marea Neagră.
Transnistria, regiunea separatistă pro-rusă din Moldova, vecina Ucrainei, dependentă și ea de fluxurile de tranzit, a oprit miercuri dimineață alimentarea cu apă caldă și încălzirea pentru gospodării.
Comisia Europeană a dă asigurări că este pregătită pentru încheierea acordului care reglementează tranzitul gazelor ruseşti prin Ucraina. De altfel, de la începutul războiului din Ucraina, UE și-a redus drastic dependența de energia rusească, cumpărând mai mult gaz din Norvegia și GNL din Qatar și Statele Unite.
Ucraina renunţă la aproximativ 800 de milioane de dolari pe an în taxe din partea Rusiei, în timp ce Gazprom va pierde aproape 5 miliarde de dolari din vânzările de gaze către Europa prin Ucraina.
Rusia şi Uniunea Sovietică au avut nevoie de o jumătate de secol pentru a ocupa o cotă majoră din piaţa europeană a gazului, care la apogeul său a fost de 35%, dar războiul din Ucraina a distrus aproape complet această afacere pentru Gazprom.
Conducta Yamal-Europa, care traversează Belarus, a fost, de asemenea, închisă, iar ruta Nord Stream, care trece prin Marea Baltică spre Germania, a fost avariată în 2022.