Locuitorii din Transnistria au rămas fără apă caldă și căldură, după ce Rusia a oprit furnizarea gazelor. Ce măsuri au luat
Exporturile de gaz rusesc prin conductele construite în perioada sovietică, care traversează Ucraina, s-au oprit în prima zi a noului an. Expirarea acordului care reglementează tranzitul gazelor ruseşti prin Ucraina marchează pierderea aproape completă a puterii Moscovei asupra pieţei europene a gazelor naturale, însă a cauzat întreruperi de energie electrică în unele părți ale Moldovei, în regiunea separatistă pro-rusă Transnistria, și, implicit, îngrijorare în unele capitale europene.
Deși ministrul polonez de externe, Radosław Sikorski, a numit acest moment „o nouă victorie” pentru continent, locuitorii din Transnistria au fost nevoiți să se îmbrace gros, să atârne pături sau perdele groase peste ferestre și ușile de la balcoane și să folosească calorifere electrice, potrivit The Guardian.
Gazul rusesc a fost transportat prin Ucraina timp de decenii, în principal printr-o conductă construită în perioada sovietică, care începe în Sudzha, un oraș din regiunea Kursk a Rusiei, aflat în prezent sub controlul forțelor ucrainene, și se termină în apropiere de Ujgorod, la granița de vest a Ucrainei cu Slovacia.
Livrările de gaz au continuat în baza unui acord din 2019, chiar și după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, generând venituri pentru ambele țări. Ucraina încasa sute de milioane de euro anual din taxele de tranzit. Negocierile de anul trecut pentru prelungirea acordului, însă, nu au avut succes.
Transnistria, regiune pro-rusă care s-a desprins de restul Moldovei după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, primea gaz rusesc prin Ucraina, însă această rută de aprovizionare a fost întreruptă miercuri, odată cu expirarea unui acord de tranzit între cele două țări aflate în război.
Un comunicat publicat pe site-ul Tirasteploenergo, compania locală de energie, a anunțat că a întrerupt miercuri furnizarea de încălzire și apă caldă în gospodării. „Este interzisă utilizarea sobelor pe gaz sau a aragazelor electrice pentru încălzirea apartamentului. Acest lucru poate duce la tragedii”, a avertizat compania.
De la invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, ponderea gazului rusesc pe piața europeană a scăzut de la aproximativ 35% la aproximativ 8%, pe măsură ce țările europene au căutat să-și diversifice sursele de aprovizionare. Totuși, unele țări, precum Slovacia, încă depind în mare măsură de gazul rusesc.
Prim-ministrul pro-rus al Slovaciei, Robert Fico, a criticat eșecul de a reînnoi acordul de tranzit, susținând că această decizie va afecta mai mult Europa decât Rusia. „Oprirea tranzitului de gaz prin Ucraina va avea un impact drastic asupra tuturor din UE, nu și asupra Federației Ruse”, a scris acesta pe Facebook.
Exporturile de gaze ruseşti către Europa prin Ucraina au fost oprite
Gigantul energetic Gazprom a anunțat că livrările s-au oprit la ora 05:00 GMT, după ce Ucraina a refuzat să reînnoiască acordul de tranzit.
Această oprire, anticipată pe scară largă, nu va avea impact asupra prețurilor pentru consumatorii din Uniunea Europeană – spre deosebire de anul 2022, atunci când scăderea livrărilor din Rusia a dus prețurile la niveluri record, agravând criza costului vieții și afectând competitivitatea blocului, scrie Reuters.
Ultimii cumpărători din UE ai gazului rusesc prin Ucraina, precum Slovacia și Austria, și-au asigurat surse alternative de aprovizionare. Ungaria va continua să primească gaz rusesc prin TurkStream, care operează două conducte prin Marea Neagră.
Comisia Europeană a dă asigurări că este pregătită pentru încheierea acordului care reglementează tranzitul gazelor ruseşti prin Ucraina. De altfel, de la începutul războiului din Ucraina, UE și-a redus drastic dependența de energia rusească, cumpărând mai mult gaz din Norvegia și GNL din Qatar și Statele Unite.
Ucraina renunţă la aproximativ 800 de milioane de dolari pe an în taxe din partea Rusiei, în timp ce Gazprom va pierde aproape 5 miliarde de dolari din vânzările de gaze către Europa prin Ucraina.
Rusia şi Uniunea Sovietică au avut nevoie de o jumătate de secol pentru a ocupa o cotă majoră din piaţa europeană a gazului, care la apogeul său a fost de 35%, dar războiul din Ucraina a distrus aproape complet această afacere pentru Gazprom.
Conducta Yamal-Europa, care traversează Belarus, a fost, de asemenea, închisă, iar ruta Nord Stream, care trece prin Marea Baltică spre Germania, a fost avariată în 2022.