Ministrul Energiei, despre preluarea E.ON de către MVM: „Statul nu a aprobat-o încă. Am pregătit un punct de vedere de 100 de pagini”

G.C. Data publicării:
eon
sursa: shutterstock.com/

Compania din Ungaria MVM, controlată de Viktor Orban, a anunțat recent că a ajuns la un acord pentru a cumpăra divizia de furnizare de gaze și energie electrică a E.ON din România, cu 3,4 milioane de clienți pe piața locală. Vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a reiterat, la digi24, faptul că tranzacția „nu este finalizată până când statul român nu o aprobă” și că „statul român nu a aprobat-o încă”.

E.ON Energie România, membră a grupului german E.ON, este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze și electricitate din România, cu un portofoliu de circa 3,4 milioane clienți. Furnizorul E.ON Energie România SA a înregistrat în 2023 un profit net de 133,5 milioane lei, după o pierdere de aproape 360 milioane lei în 2022. Compania este controlată de E.ON, cu peste 68% din capital, iar restul de 31,82% din acțiuni de statul român, prin Ministerul Energiei. Compania a ridicat afaceri de 10,2 miliarde de lei.

Despre preluarea de către ungurii de la MVM, Sebastian Burduja a declarat: „Întâi, se întrunește Comisia de Examinare a Investițiilor Străine Directe (CEISD) (...) în următoarea perioadă, o lună-două-trei. Va decide dacă sesizează CSAT-ul (Consiliul Suprem de Apărare a Țării n.r.), legea îi permite să o facă, și va da un verdict, care poate fi pozitiv sau negativ. Până nu dă un verdict pozitiv, această tranzacție nu se face. Noi, Ministerul Energiei, am pregătit un punct de vedere de 100 de pagini, cu foarte multe argumente din sectorul energetic, legate de compania din Ungaria care a depus această ofertă.

Ce trebuie să știe românii și, în special clienții E.ON Furnizare, este că ei rămân clienții E.ON Furnizare. Compania E.OO asigură în continuare partea de furnizare până la o tranzacție care se finalizează cu succes. Și aici, încă o dată, depinde de statul român. Nu e o chestiune de azi pe mâine, e o chestiune de analiză, de luni de zile, după parcurgerea tuturor pașilor, și eu sunt convins că în CEISD și în CSAT, dacă va fi cazul, interesul românilor va prima.”

Vezi și „Clienții E.ON Energie România pot sta liniștiți”, transmite compania, după anunțul privind o posibilă preluare de către MVM

Detaliile tranzacției 

Finalizarea tranzacției este condiționată de obținerea aprobărilor necesare din partea autorităților competente. Cele două companii nu au dezvăluit valoarea tranzacției, care ar urma să fie finalizată în anul 2025.

MVM este o companie strategică a Ungariei, controlată de Guvernul lui Viktor Orban, care a cumpărat în ultimii ani mai multe companii străine prezente pe piața din Ungaria, inclusiv portofoliul local al E.ON în 2022. Grupul are o prezență în 23 de țări, cu mai mult de 19.000 de angajați și cu peste 11 milioane de clienți din gospodării și companii.

Guvernul Ungariei este singurul acționar al MVM, potrivit agenției independente de rating Fitch, iar o investigație a publicației Balkan Insider dezvăluie că, prin această companie, Orban încearcă să își extindă influența economică în regiunea Europei Centrale și de Est.

Aceeași publicație scria anul trecut că MVM a fost interesată de cele șapte afaceri ale CEZ din România, când compania de stat din Cehia a decis să le vândă, dar niciun acord nu a fost finalizat. 

În prezent, MVM deține în România furnizorul și producătorul de energie electrică MVM Future Energy Technology din Miercurea Ciuc.