Transnistria resimte criza energetică după ce livrările de gaz rusesc s-au oprit. Regiunea separatistă raționalizează electricitatea

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
transnistria pana curent
sursa: profimediaimages.ro/

Regiunea separatistă Transnistria a anunţat sâmbătă noi întreruperi la furnizarea energiei electrice către populaţie, după ce livrările de gaz rusesc prin Ucraina s-au oprit și compania Gazprom a refuzat să mai furnizeze Republicii Moldova gaz pe o rută alternativă din cauza unei dispute legate de o datorie.

Lipsa de energie a determinat regiunea pro-rusă să închidă mai multe fabrici încă de joi, iar vineri autoritățile de la Tiraspol au impus primele întreruperi de curent pentru populaţie. Pentru sâmbătă, sistarea energiei este programată pe durata a trei ore, între 14:00 şi 17:00.

„Întreruperile de o oră nu sunt suficiente pentru a garanta securitatea sistemului de alimentare cu energie electrică. Specialiştii insistă ca, de mâine, durata întreruperii să fie mărită la patru ore”, a transmis liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski. 

În consecință, mii de locuințe au rămas pe lângă curent, fără încălzire și apă caldă. Situația afectează aproximativ 72.000 de gospodării.

Transnistria dispune de rezerve de gaz pentru a acoperi 10 zile de consum energetic limitat în nord şi de două ori mai mult în sud, relatează CNN. Centrala electrică de la Cuciurgan ar avea în prezent rezerve de combustibil alternativ gazului, respectiv cărbune şi păcură, dar poate asigura aprovizionarea regiunii pentru numai 50 de zile.

În restul Republicii Moldova nu s-au înregistrat până acum întreruperi la furnizarea energiei electrice, datorită ajutorului primit din partea României, care acoperă aproximativ 60% din necesarul energetic al țării, notează Reuters.

Transnistria deține o centrală de importanță strategică pentru Republica Moldova

Deși Republica Moldova nu a mai importat direct gaze rusești din 2022, de la începutul invaziei desfășurate de Kremlin în Ucraina, depinde de energia furnizată de centrala electrică de la Cuciurgan, situată în Transnistria.

 Centrala produce energie electrică pe bază de gaz rusesc şi o livrează Republicii Moldova la un preţ derizoriu şi fix.

Ucraina a refuzat să mai prelungească după 31 decembrie 2024 contractul cu Gazprom privind tranzitul gazului rusesc către Europa, prin urmare aprovizionarea centralei de la Cuciurgan a încetat. În acelaşi timp, Gazprom refuză să livreze Republicii Moldova gaz printr-o rută alternativă din cauza unei dispute financiare cu Chişinăul asupra unei datorii.

Compania rusă solicită suma de 709 milioane de dolari, pentru stingerea restanțelor, în timp ce autoritățile basarabene susțin că litigiul nu ar fi mai mare de aproximativ 8,6 milioane de dolari.