Criza energetică din Transnistria se înrăutățește. Mii de oameni stau, în continuare, fără căldură sau gaz 

Redacția Digi Economic Data publicării:
Transnistria
sursa: shutterstock.com/

Peste 51.000 de gospodării au rămas fără gaze, iar 1.500 de blocuri fără căldură în timpul iernii, în regiunea separatistă pro-rusă a Moldovei, au anunțat autoritățile luni.

Gazul rusesc a fost transportat prin Ucraina timp de decenii, în principal printr-o conductă construită în perioada sovietică, care începe în Sudzha, un oraș din regiunea Kursk a Rusiei, aflat în prezent sub controlul forțelor ucrainene, și se termină în apropiere de Ujgorod, la granița de vest a Ucrainei cu Slovacia.

Livrările de gaz au continuat în baza unui acord din 2019, chiar și după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, generând venituri pentru ambele țări. Ucraina încasa sute de milioane de euro anual din taxele de tranzit. Negocierile de anul trecut pentru prelungirea acordului, însă, nu au avut succes.

Transnistria, regiune pro-rusă care s-a desprins de restul Moldovei după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, primea gaz rusesc prin Ucraina, însă această rută de aprovizionare a fost întreruptă pe 1 ianuarie, odată cu expirarea unui acord de tranzit între cele două țări aflate în război.

Guvernul din Transnistria a anunțat pe Telegram că, până luni dimineață, un total de 122 de localități au fost deconectate de la gaz, iar cantități limitate erau furnizate doar în unele apartamente, pentru gătit. Autoritățile au ordonat ca școlile să nu fie redeschise după vacanțele de iarnă, cel puțin 131 de școli și 147 de grădinițe rămânând fără căldură.  

Gazul furnizat prin Ucraina a fost mult timp principalul mod prin care Rusia a susținut regiunea separatistă, care s-a desprins de controlul Guvernului central al Moldovei în 1992 și care încă găzduiește 1.500 de soldați ruși.  

De la oprirea gazului rusesc la începutul anului, Moldova și-a acoperit necesarul de energie importând aproximativ 60% din nevoile sale energetice din România. Autoritățile de la Chișinău spun că au oferit ajutor regiunii.  

Vadim Krasnoselski, liderul teritoriului, a numit aceste ajutoare „minciuni” și a spus că scopul Moldovei este „sufocarea” regiunii.  

„Nu au existat oferte de ajutor din partea Moldovei sau a altor state”, a declarat el. Krasnoselski i-a îndemnat pe locuitori să folosească lemne de foc. 

Exporturile de gaze ruseşti către Europa prin Ucraina au fost oprite

Gigantul energetic Gazprom a anunțat că livrările s-au oprit pe 1 ianuarie la ora 05:00 GMT, după ce Ucraina a refuzat să reînnoiască acordul de tranzit.  

Această oprire, anticipată pe scară largă, nu va avea impact asupra prețurilor pentru consumatorii din Uniunea Europeană – spre deosebire de anul 2022, atunci când scăderea livrărilor din Rusia a dus prețurile la niveluri record, agravând criza costului vieții și afectând competitivitatea blocului, scrie Reuters.

Ultimii cumpărători din UE ai gazului rusesc prin Ucraina, precum Slovacia și Austria, și-au asigurat surse alternative de aprovizionare. Ungaria va continua să primească gaz rusesc prin TurkStream, care operează două conducte prin Marea Neagră.  

Comisia Europeană a dat asigurări că este pregătită pentru încheierea acordului care reglementează tranzitul gazelor ruseşti prin Ucraina. De altfel, de la începutul războiului din Ucraina, UE și-a redus drastic dependența de energia rusească, cumpărând mai mult gaz din Norvegia și GNL din Qatar și Statele Unite.  

Ucraina renunţă la aproximativ 800 de milioane de dolari pe an în taxe din partea Rusiei, în timp ce Gazprom va pierde aproape 5 miliarde de dolari din vânzările de gaze către Europa prin Ucraina.

Rusia şi Uniunea Sovietică au avut nevoie de o jumătate de secol pentru a ocupa o cotă majoră din piaţa europeană a gazului, care la apogeul său a fost de 35%, dar războiul din Ucraina a distrus aproape complet această afacere pentru Gazprom.

Conducta Yamal-Europa, care traversează Belarus, a fost, de asemenea, închisă, iar ruta Nord Stream, care trece prin Marea Baltică spre Germania, a fost avariată în 2022.