Germania înregistrează cele mai ridicate prețuri la energia electrică. Cum încearcă să reducă costurile

Redacția Digi Economic Data publicării:
germania fotovoltaice
sursa: gettyimages.com/

Germania înregistrează cele mai ridicate prețuri la energia electrică, impactând consumatorii și economia. Politicienii caută soluții, dar care sunt, cu adevărat, opțiunile?

La începutul acestui an, turbinele eoliene funcționau la viteză maximă și, în multe locuri, soarele strălucea. Drept urmare, producția de energie electrică din surse regenerabile în Germania a crescut peste așteptări.

În 2024, aproximativ 59% din energia electrică a Germaniei a fost generată din surse regenerabile. Dar iarna, această producție este departe de a fi suficientă. Pe 12 decembrie 2024, a fost înregistrată o scădere majoră, când doar 18% din necesarul de electricitate a fost asigurat din surse regenerabile. Restul a trebuit să provină din centralele pe cărbune și gaz, plus importuri de electricitate din țările vecine, scrie DW.

De altfel, majoritatea electricității pe care Germania a achiziționat-o în 2024 a venit din Franța, care satisface 70% din necesarul său prin energie nucleară, disponibilă pe tot parcursul anului.

Economia și prețurile la electricitate

Nicăieri în Europa electricitatea nu este mai scumpă decât în Germania. Conform Oficiului Federal de Statistică, o familie de trei până la patru persoane a trebuit să plătească aproape 40 de cenți pe kilowatt-oră în 2024. În schimb, în Ungaria și Bulgaria, unde electricitatea este subvenționată de stat, consumatorii au plătit doar 10 cenți pe kilowatt-oră.

Germania are, de asemenea, subvenții, dar doar pentru companiile industriale. Cu toate acestea, companiile care consumă multă energie se plâng că prețurile energiei sunt încă mult prea mari pentru a fi competitive.

În timp ce industria plătea aproximativ 12 cenți pe kilowatt-oră în 2021, prețul a atins un vârf de peste 50 de cenți în 2022, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina. Pe 1 iulie 2022, taxele și impozitele au fost semnificativ reduse pentru companii.

Astăzi, afaceri industriale plătesc în jur de 17 cenți. Totuși, acest preț este mult mai mare decât ceea ce plătesc companiile din alte țări. În 2023, de exemplu, companiile din industria auto germană au plătit de două ori mai mult pentru energie electrică față de concurenții lor din China și aproape de trei ori mai mult decât companiile din SUA.