Trump critică industria energiei verzi. Acțiunile europene din sectorul energiei eoliene au scăzut
Acțiunile europene din sectorul energiei eoliene au scăzut miercuri, după ce președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat că intenţionează să nu mai aprobe instalarea de noi turbine eoliene în SUA, criticând industria cu mai puțin de două săptămâni înainte de a prelua funcția.
Declarațiile lui Trump ridică îngrijorări privind modul în care piața americană a energiei eoliene, a doua cea mai mare din lume după China, se va dezvolta în al doilea mandat al republicanului, determinând investitorii să-și vândă acțiunile.
Acțiunile celor mai mari doi dezvoltatori de parcuri eoliene offshore din lume – compania daneză Orsted și cea germană RWE – precum și ale producătorilor de turbine Siemens Energy, Nordex și Vestas, au scăzut între 2,9% și 7,3%, potrivit Reuters.
„Este cea mai scumpă energie care există. Este de multe ori mai scumpă decât gazul natural curat, așa că vom încerca să avem o politică prin care să nu se mai construiască turbine eoliene”, a spus Trump despre energia eoliană, într-o conferință de presă la reședința sa din Florida, marți seară, numind turbinele eoliene un dezastru.
„Împrăștie gunoi în toată țara, sunt răspândite peste tot, ca și cum ar fi aruncat hârtie sau gunoi pe un câmp... Ruginesc, se degradează, sunt abandonate, se prăbușesc... Și pun altele noi lângă ele, pentru că nimeni nu vrea să le demonteze, pentru că de ce ar face-o? Este foarte scump să le demontezi.”
Trump a fost extrem de critic față de eforturile actualului președinte, Joe Biden, de a sprijini sectorul tehnologiei verzi din SUA prin Legea de Reducere a Inflației, care a creat perspective majore de creștere pentru jucătorii din domeniu.
Chiar dacă Trump se opune de mult timp energiei eoliene, sectorul a crescut semnificativ în perioada primului său mandat la Casa Albă, graţie, printre altele, şi creditelor fiscale oferite de Washington, arată Bloomberg.
Analiştii se aşteaptă deja ca Trump să introducă obstacole semnificative în calea dezvoltatorilor de parcuri eoliene offshore, care au nevoie de aprobarea guvernului federal înainte de a putea demara lucrările de construcţie. În timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale, Trump a spus că va lua la ţintă industria energiei eoliene cu un ordin executiv în prima sa zi la Casa Albă.
Opoziţia politică la nivel federal agravează provocările cu care se confruntă sectorul industriei eoliene în SUA, pe fondul creşterii costurilor în ultimii ani. Problemele sunt deosebit de grave pentru proiectele care ar urma să fie construite pe coasta SUA, unde mai multe proiecte de parcuri eoliene au fost anulate sau întârziate din cauza creşterii preţurilor.
Frica de schimbări de reglementare în cel de-al doilea mandat al lui Trump a determinat deja companiile să anuleze, ajusteze sau amâne planurile de extindere.
Analistul DNB Markets, Douglas Lindahl, a spus că nu este clar cum va implementa Trump aceste planuri, având în vedere relevanța energiei eoliene în state mari controlate de republicani, precum Texas.