Buzău are cea mai scumpă apă potabilă din România. La polul opus se situează județul Timiș. Cum arată lista completă

Redacția Digi Economic Data publicării:
apa robinet potabila
sursa: Inquam Photos / Bogdan Buda

Compania de Apă Buzău, operatorul regional al serviciilor de apă şi de canalizare din judeţ, practică la începutul anului cel mai mare tarif din România pentru apa potabilă produsă, transportată şi distribuită, respectiv 10,06 lei/mc, exclusiv TVA. Pe următoarele poziţii se plasează companii de profil din Bacău, Brăila, Prahova şi Vaslui.

Potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), la data de 1 ianuarie 2025 au intrat în vigoare noile tarife aprobate pentru serviciile de distribuţie a apei potabile şi preţurile pentru serviciile de canalizare-epurare. Pentru al doilea an consecutiv, Compania de Apă Buzău practică, în luna ianuarie, cel mai mare tarif pentru apa potabilă.

„Compania de Apă Buzău are un preţ la apa potabilă produsă, transportată şi distribuită lei/mc, exclusiv TVA, de 10,06 lei. Tariful la canalizare/canalizare - epurare este de 6,95 lei, exclusiv TVA. Data intrării în vigoare a preţului/ tarifului aprobat este 1 ianuarie 2025", arată ANRSC.

Începând cu data de 1 ianuarie, compania regională din Bacău are un tarif pentru apa potabilă de 9,88 lei/mc, exclusiv TVA, iar societăţile din Brăila, Prahova şi Vaslui au stabilit preţul de 9,66 lei.

La polul opus, Aquatorontal SRL din Timiş practică cel mai ieftin tarif pentru apă potabilă, de 3,52 lei/mc, exclusiv TVA, fiind urmată de operatori din Orăştie, Râmnicu Vâlcea şi Miercurea Ciuc.

Lista completă a tarifelor practicate de operatorii din țară, avizată de ANRSC, poate fi accesată aici.

Investițiile și inflația au majorat costurile în Buzău

Pentru perioada 2020-2025, Compania de Apă Buzău a aplicat o strategie tarifară generată de o cofinanţare pentru desfăşurarea unor investiţii realizate din fonduri europene care se reflectă în preţul serviciilor prestate. Creşterea preţurilor este explicată şi prin inflaţie.

„Este o politică tarifară începută în anul 2021 şi anul acesta este ultimul în care se aplică procentul de creştere. Din cauza inflaţiei mari, a crescut mult preţul. Inflaţia s-a reflectat în preţ aproximativ 70%, 30% este creşterea reală care înseamnă câţiva bani. Este ultimul an când se aplică politica tarifară", a declarat pentru Agerpres, economistul Companiei de Apă Buzău, Dragomir Văsii.