Europa trebuie să își schimbe tactica la nivel industrial. Un pact cu SUA ar scuti UE de un război comercial dezavantajos
Stéphane Séjourné, comisar pentru Prosperitate și Strategie Industrială, consideră că Uniunea Europeană trebuie să acționeze rapid dacă dorește să se mențină competitivă în ceea ce privește comerțul exterior, însă pentru a realiza acest deziderat, este necesar ca cererea internă să fie stimulată prin achiziții publice.
Comisarul european pentru strategie industrială prevede că următorul pas absolut necesar pe care UE trebuie să îl facă este să găsească un echilibru între reforme și costuri.
„Comisia Europeană va da un semnal piețelor și investitorilor, în special cu privire la domeniul de aplicare al reformelor. În privința investițiilor reale pe care dorim să le facem, am pregătit Acordul pentru o Industrie Curată, planificat în data de 26 februarie. Noul act va include un plan strategic, cu aplicare de urgență pentru anumite sectoare aflate în dificultate și o strategie pe termen lung pentru toți jucătorii și sectoarele industriale ale Europei.
Acest acord va funcționa ca un plan de afaceri și oferă clarificări în privința numărului exact de investiții care sunt necesare a fi efectuate în piață pentru atingerea obiectivelor. Decarbobizarea industriei este un prim pas către sustenabilitate, pentru ca produsele fabricate în Europa să fie prioritizate față de concurență. Totodată, pe parcursul acestui proces, vor fi create noi oportunități care nu există astăzi. Echilibrarea balanței costurilor trebuie făcută prin stimularea energiei regenerabile și dezvoltarea atractivității investiționale”, a declarat Séjourné.
Industria europeană se confruntă cu prețuri mari la energie, pe fondul tensiunilor geopolitice, astfel că domeniile de activitate ce presupun consum uriaș de resurse, funcționează sub nivelul preconizat, relatează Politico.
O înțelegere reciproc avantajoasă va îmbunătăți relația cu Statele Unite
Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă a trimis un val de fiori tuturor celor care i-au contestat metodele aplicate în economie. UE ar trebui să adopte o strategie atât defensivă, cât și ofensivă în relația cu rivalii globali, precum au procedat Statele Unite: suntem parteneri până la un anumit punct, după începe concurența pe domeniile de interes.
„Într-un moment în care toate continentele se gândesc la interesele lor particulare, Europa trebuie să își depășească naivitatea în politicile publice și să aplice modelul <Made in Europe> cu mândrie”, transmite Séjourné.
Comisia Europeană va trebui să convingă cele 27 de state membre să rămână unite în privința modului de raportare la Statele Unite. În acest caz, dacă nu există obiecții, UE va trebui să încheie rapid un pact cu SUA, pentru a evita un război comercial anevoios și neavantajos de ambele părți, subliniază oficialul.