Ministrul Finanțelor: Prima versiune a bugetului va fi gata până pe 27 ianuarie. Avem nevoie de „un stat mai eficient”

Redacția Digi Economic Data publicării:
finante
Inquam Photos / George Călin

Unul dintre obiectivele Guvernului este menținerea deficitului bugetar la 7%, fără a introduce creșteri de taxe, iar până pe 27 ianuarie va fi gata prima variantă a bugetului, a declarat marți, la Radio Kossuth, ministrul de Finanțe, Tánczos Barna.

„România are nevoie de un stat mai eficient și mai suplu. De aceea, am făcut deja primii pași: am restrâns cheltuielile statului și până la sfârșitul lunii ianuarie vom pregăti prima variantă a bugetului”, a declarat Barna în cadrul interviului, preluat de Maszol.

Aderarea la zona Schengen va reduce semnificativ costurile de import și export, ceea ce va fi benefic în special pentru industria auto și pentru afaceri din comerțul UE. „Desigur, nu suntem mulțumiți de creșterea importurilor, având în vedere că România are deficite mari în balanța comercială, dar oportunitățile s-au extins considerabil”, a adăugat el.

Barna Tánczos a mai subliniat că rezervele stabile ale Băncii Naționale și creșterile salariale din perioada trecută întăresc și mai mult economia: „Stabilitatea nu poate fi pusă la îndoială. Rezervele noastre de aur și valutare sunt la un nivel record. Acest lucru dovedește că mergem în direcția corectă și avem instrumentele necesare pentru a face față provocărilor”.

Luni, Tanczos Barna a anunțat că a avut mai multe întâlniri cu partenerii Ministerului și a analizat, alături de conducerea ANAF, modalitatea prin care instituția a atins un procent de realizare a obiectivelor de încasare de 98,9%. De asemenea, a început și identificarea măsurilor prin care Direcţia Antifraudă şi Autoritatea Vamală pot creşte eficienţa activităţilor de descurajare a evaziunii fiscale. 

„Deși e zi liberă, bugetul nu poate aștepta. Astăzi am avut mai multe întâlniri în care am discutat despre perspectivele macroeconomice pentru 2025, cu partenerii Ministerului Finanțelor. 

Împreună cu conducerea ANAF am analizat modalitatea în care a atins un procent de realizare a obiectivelor de încasare de 98,9%, aducând în plus 71 miliarde de lei față de încasările din 2023. Am început identificarea măsurilor prin care Direcția Antifraudă, respectiv Autoritatea Vamală pot crește eficiența activităților de descurajare a evaziunii fiscale”, a scris, luni, ministrul Finanțelor, pe Facebook.

Tanczos Barna mai afirmă că 2025 va fi anul care statul trebuie să exercite un control riguros al cheltuielilor publice.

„Reformele implementate de Guvern vor duce la crearea unui stat mai suplu, în slujba cetăţeanului, un stat care este în acelaşi timp un partener corect al antreprenorilor. Trebuie să continuăm măsurile de susţinere a economiei, să menţinem nivelul investiţiilor şi să protejăm cetăţenii de creşterea preţurilor”, conchide Tanczos Barna.