Banca Mondială: România continuă să aibă cea mai ridicată rată de sărăcie din Uniunea Europeană. Inegalitatea se adâncește

Redacția Digi Economic Data publicării:
romania saracie
sursa: shutterstock.com/

România continuă să aibă cea mai ridicată rată de sărăcie din Uniunea Europeană (UE), arată oficialii Băncii Mondiale într-un raport realizat în luna octombrie 2024 și publicat luni, 6 ianuarie.

În 2023, aproximativ o treime din populație era expusă riscului de sărăcie sau excluziune socială, cea mai mare rată din UE, deși a înregistrat progrese în ultimii ani. Potrivit raportului, în perioada 2016 și 2021, creșterea economică puternică a României a dus la o reducere semnificativă a sărăciei, rata acesteia scăzând cu 14,7 puncte procentuale, la 7,1%. 

Inegalitatea rămâne ridicată 

Inegalitatea rămâne persistent ridicată în România, mai arată Banca Mondială. Decalajul semnificativ între mediul urban și rural persistă, iar România a avut, de asemenea, cel mai mare decalaj de gen în forța de muncă din UE în 2022. În plus, decalajul de prosperitate a fost de 1,9, indicând că veniturile ar trebui să se dubleze pentru a atinge standardul de prosperitate de 25 de dolari pe zi.

Abordarea sărăciei energetice rămâne o provocare semnificativă, mai ales pentru cei cu venituri mici. În 2023, aproximativ 13,6% din populație s-a confruntat cu dificultăți în plata facturilor la utilități, una dintre cele mai mari rate din UE, rata crescând la 28,3% în rândul celor care trăiesc în sărăcie. În pofida plafonării prețurilor energiei, creșterile recente ale prețurilor ar putea adânci atât sărăcia energetică, cât și sărăcia veniturilor, grupurile vulnerabile, precum beneficiarii de ajutor social, persoanele cu dizabilități și bătrânii, fiind mai afectate.