Inflația din zona euro crește din nou, în linie cu așteptările analiștilor. Planurile Băncii Centrale Europene
Inflația în zona euro a accelerat în decembrie pentru a doua lună consecutiv, pe fondul creșterii prețurilor la energie și servicii, peste ținta stabilită de Banca Centrală Europeană.
Prețurile de consum au crescut cu 2,4% pe an, un plus față de 2,2% în noiembrie, a raportat Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, într-un comunicat.
Serviciile rămân principalul contributor la inflație, cu o creștere anuală de 4% și o creștere semnificativă de 0,8% doar din noiembrie. Prețurile la energie au crescut cu 0,6% în decembrie, revenind peste nivelurile din aceeași perioadă a anului precedent. În schimb, creșterea prețurilor la alimente neprocesate a încetinit la 1,7% anual, de la 2,3% luna precedentă.
Rezultatul vine după ce rata inflației din Germania și Spania a depășit așteptările luni. Cu toate acestea, în Franța, prețurile de consum au crescut mai puțin decât se estima, rata inflației urcând doar la 1,8%, scrie Politico.
Banca Centrală Europeană a declarat în mod repetat că se așteaptă ca rata inflației să crească moderat pe termen scurt. Totuși, forța prețurilor serviciilor, influențate tot mai mult de factori interni, ar putea reprezenta o preocupare tot mai mare, în condițiile în care o victorie decisivă împotriva inflației continuă să fie greu de obținut.
Dinamica inflației în zona euro
Rata inflației a variat semnificativ între statele membre. Croația a înregistrat cea mai mare rată anuală, de 4,5%, urmată de Belgia, cu 4,4%.
Alte valori semnificative au inclus Germania, cu 2,8%, Grecia, cu 2,9%, și Spania, tot cu 2,8%. Atât în Belgia, cât și în Germania, inflația lunară a crescut cu 0,7%, a doua cea mai mare creștere în rândul statelor membre.
Irlanda, deși a avut cea mai scăzută inflație anuală, de 1%, a înregistrat o creștere lunară notabilă de 0,9%.
În contrast, Italia, care a raportat una dintre cele mai scăzute rate anuale, de 1,4%, a avut doar o creștere lunară de 0,1%.
În Olanda, rata a fost de 3,9%, cel mai ridicat nivel din iulie 2023.
Reacțiile pieței
Piețele financiare nu au fost afectate de datele privind inflația, care au fost în mare parte conform așteptărilor, scrie Euronews.
Euro și-a continuat tendința ascendentă, crescând cu 0,4%, până la 1,0430 de dolari.
Se așteaptă ca Banca Centrală Europeană să reducă ratele dobânzilor cu 25 de puncte de bază în cadrul ședinței din 30 ianuarie, o mișcare deja anticipată de piețe.
Deși piețele au anticipat scăderi ale dobânzilor la începutul anului, Jack Allen-Reynolds, economist-șef adjunct pentru zona euro la Capital Economics, a afirmat că persistența inflației în sectorul serviciilor înseamnă că BCE „probabil va continua să reducă ratele dobânzilor lent, chiar dacă perspectivele economice rămân slabe.”
„Nivelul ridicat al inflației în sectorul serviciilor este parțial cauzat de efecte temporare care ar trebui să se diminueze în acest an. Între timp, piața muncii s-a relaxat, creșterea salariilor încetinește, iar perspectivele de creștere sunt slabe”, a spus Allen-Reynolds, potrivit CNBC.
Economia zonei euro a crescut cu 0,4% în al treilea trimestru, dar economiștii avertizează că instabilitatea politică, slăbiciunea continuă din sectorul manufacturier și potențialul tensiunilor comerciale sub noua administrație a președintelui ales al SUA, Donald Trump, au întunecat perspectivele pentru 2025.