Ministerul Energiei: Exporturile de gaze din perimetrul Neptun Deep se vor face din surplus

Alexandru Gologan Data publicării:
neptun deep
sursa: Facebook / Ministerul Energiei - România

Proiectul Neptun Deep, care este aşteptat să înceapă să producă din 2027, deţine cantităţi de gaze estimate la aproximativ 100 de miliarde de metri cubi (bcm), ceea ce îl face unul dintre cele mai importante zăcăminte din Uniunea Europeană. Odată ce proiectul va deveni operațional, România va fi cel mai mare producător de gaze din UE şi, pentru prima dată, un exportator net de gaze.

Statul român, prin Romgaz, și grupul austriac OMV, dețin în proporţii egale zăcământul din Marea Neagră. Recent, OMV a încheiat un acord pe cinci ani cu grupul german de utilităţi Uniper privind furnizarea de gaze din perimetrul proiectului, relatează Reuters.

Înțelegerea a dat curs la speculații, însă Ministerul Energiei a venit cu precizări pentru a înlătura suspiciunile.

„Proiectul Neptun Deep marchează un moment de cotitură pentru viitorul energetic al României. Narativele iresponsabile de tipul vânzării de gaz românesc ca preţ al aderării la Schengen sunt periculoase şi complet false, iar o logică de bază ne arată că vorbim despre o cantitate infimă, despre piaţa germană, partener strategic pentru România şi despre valorificarea unei resurse care înseamnă venituri în plus pentru român, fără să afecteze în niciun fel piaţa naţională a energiei.

Românii pot să stea liniştiţi: statul roman are toate pârghiile pentru a se asigura ca gazele din Marea Neagră vor ajunge mai întâi în România şi doar surplusul va fi vândut. De altfel, statul român, prin Romgaz, deţine jumătate din zăcământ. Fac apel la toţi actorii politici să nu manipuleze şi să nu dezinformeze în legătură cu proiecte strategice ce pot aduce minimum 20 de miliarde de euro statului român.

Statul român nu va interveni în tranzacţiile comerciale dintre companii decât dacă securitatea energetică a ţării ar impune-o. Nu este cazul acum. Într-adevăr, volumul vehiculat pentru exportul către compania germană reprezintă sub 1% din producţia totală estimată a zăcământului. Vom produce încă din primul an de exploatare de două ori mai mult gaz decât consumăm intern. Legea offshore, şi în special Articolul 21, protejează interesele noastre naţionale", a transmis ministrul Energiei, Sebastian Burduja, printr-un comunicat.

Ce spune legea

Potrivit prevederilor Legii nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere, articolul 21 garantează mecanisme explicite pentru protejarea intereselor naționale și securității energetice a României.

alin. (2): Guvernul, la propunerea Ministerului Energiei, poate introduce restricții temporare de preț și vânzare pentru cantitățile necesare consumului casnic și producerii de energie termică destinate populației, precum și pentru obligațiile europene de solidaritate. Aceste măsuri sunt limitate în timp și proporționale cu situația.

alin. (3): Contractele bilaterale de tranzacționare a cantităților de gaze exploatate vor fi notificate Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei pentru monitorizare, asigurându-se că resursele noastre sunt gestionate corect și eficient.

alin. (4): Cantitățile de gaze naturale comercializate prin contracte bilaterale vor fi oferite într-o primă fază, cu prioritate, statului român prin Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS). Acest mecanism asigură accesul prioritar al României la resursele proprii, pentru a răspunde nevoilor naționale urgente.

Astfel, în cazul în care securitatea energetică a țării o impune, statul român are toate instrumentele legale pentru a se asigura că gazele naturale rămân în țară. Acest cadru legislativ robust oferă garanții suplimentare că resursele naționale sunt utilizate cu prioritate pentru necesitățile interne, consolidând independența energetică a României.