Creșterea taxării și impozitării reprezintă un atac asupra antreprenoriatului românesc, afirmă o organizație
Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) cere Guvernului, luni, să elimine din proiectul de Ordonanţă de Urgenţă toate măsurile care au impact asupra mediului de afaceri, inclusiv reducerea pragului la microîntreprinderi, creşterea impozitului pe dividende şi eliminarea facilităţilor fiscale din anumite domenii.
Reducerea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi și creșterea impozitului pe dividende vor avea „efecte catastrofale pentru antreprenorii români, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii, ducând, cel mai probabil, la falimente în lanț și la pierderea a zeci de mii de locuri de muncă”, transmite organizația.
Potrivit „ordonanței trenuleț”, impozitul pe dividende crește de la 8% la 10%. Se aplică veniturilor din dividende distribuite după data de 1 ianuarie 2025.
Potrivit acesteia, în loc de a reduce drastic cheltuielile publice, Guvernul apelează din nou la soluția taxării suplimentare „a celor care au dus și până acum greul susținerii financiare, prin taxe și impozite, a unui aparat administrativ supradimensionat și ineficient, atât la nivel central cât și la nivel local”.
„Mai mult decât atât, măsurile de reducere a pragului de taxare pentru microîntreprinderi la 250.000 euro din 2025 și la 100.000 euro din 2026, precum si creșterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%, sunt propuse a fi luate cu doar 3 zile înainte de implementare, în profund dispreț pentru prevederile legale legate de predictibilitatea și stabilitatea mediului de afaceri. Efectul acestor măsuri este cu atât mai devastator, cu cât nu lasă timp efectiv de calcule, modificări ale prețurilor, optimizare a costurilor și schimbări de strategii pentru antreprenori. Pentru mulți dintre aceștia, noile prevederi înseamnă nici mai mult nici mai puțin decât închiderea afacerilor sau reducerea personalului, un cadou otrăvit de sărbători”, mai arată CNIPMMR, care amintește că sectorul întreprinderilor mici și mijlocii din România angajează peste jumătate din forța de muncă din România.
Ce mai spun reprezentanții IMM-urilor
- Aceste măsuri nu au fost niciodată discutate cu mediul de afaceri și nu a fost realizat niciun studiu de impact cu privire la efectele acestora pe termen mediu și lung.
- Este inacceptabil faptul că, în repetate rânduri, guvernul a asigurat cetățenii și mediul de afaceri că nu va introduce creșteri de taxe și impozite, promisiuni care acum se dovedesc a fi neadevărate. Această lipsă de onestitate afectează grav întreaga relație dintre autorități și mediul de afaceri.
- Măsurile guvernamentale ar trebui să se concentreze în principal pe măsuri de reducere a cheltuielilor publice, nu pe impunerea unei poveri fiscale suplimentare pe cei care au dus și până acum greul creșterii economiei românești. Orice măsură de creștere a impozitării mediului de afaceri trebuie să vină în contrapartidă cu măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare.
CNIPMMR solicită Guvernului să elimine din proiectul de Ordonanță de Urgență toate măsurile care au impact asupra mediului de afaceri, inclusiv reducerea pragului la microîntreprinderi, creșterea impozitului pe dividende și eliminarea facilităților fiscale din anumite domenii.
„Acestea trebuie discutate și agreate mai întâi cu mediul de afaceri și implementate doar în urma unor studii de impact, care să permită antreprenorilor să-și ajusteze afacerile corespunzător, pentru beneficiul economiei românești”, conchide organizația.
Pragul de impozitare pentru microîntreprinderi e înjumătățit
Potrivit „ordonanței trenuleț”, pragul de impozitare a microîntreprinderilor scade de la 500.000 de euro la 250.000 de euro în 2025 și la 100.000 în 2026. Astfel, mai multe firme mici vor fi impozitate.
„Pentru aplicarea sistemului de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor, începând cu anul fiscal 2025, se propune:
-reducerea plafonului de venituri realizate de către o persoană juridică română, de la 500.000 euro la 250.000 euro, inclusiv pe parcursul anului fiscal, iar începând cu 1 ianuarie 2026 la 100.000 euro;
-eliminarea condiției de realizare a veniturilor din consultanță și management, în proporție de 80%, utilizată pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor”, arată documentul.
În plus, se actualizează codurile corespunzătoare activităților pentru care impozitul pe veniturile microîntreprinderilor se calculează prin aplicarea cotei de 3%, dar și verificarea condiției de aplicare a sistemului de impunere o singură dată, începând cu anul 2024, de către contribuabilii din HoReCa.
De asemenea, pentru anul fiscal 2025, respectiv 2026, se clarifică modul de verificare a condiției legate de plafonul propus de 250.000 euro, respectiv 100.000 euro pentru venituri realizate de microîntreprinderi, precum și modul în care se verifică nivelul veniturilor din consultanță și management în vederea încadrării ca microîntreprindere.
Menționăm că, în programul de guvernare, Coaliția PSD-PNL-UDMR promitea menținerea pragului de impozitare de 500.000 de euro pentru microîntreprinderi.