Concordia, despre „ordonanța austerității”: Nu poți construi o economie solidă dacă nu știi de Crăciun ce taxe vei plăti după Revelion
Confederația Patronală Concordia este nemulțumită de prevederile ordonanței privind modificările fiscale pentru 2025. Radu Burnete, director executiv al Confederației Patronale Concordia a transmis, duminică, o reacție la deciziile anunțate de Guvern privind noile taxe și eliminarea unor facilități fiscale, menționând că „cel mai grav, însă, este că ele au aplicabilitate de la 1 ianuarie 2025, adică în trei zile”.
Confederația Patronală Concordia reprezintă peste 3.500 de companii cu capital românesc și străin din 17 industrii.
„Am fost extrem de neplăcut surprinși să aflăm, după discuțiile de ieri (sâmbătă n.r.) cu Guvernul, în Consiliul Național Tripartit, pe tema Ordonanței privind reducerea cheltuielilor, că de la 1 ianuarie 2025 vor fi introduse și noi taxe și eliminate facilități fiscale, fără ca aceste lucruri să fi fost discutate așezat, așa cum am primit asigurări că se va întâmpla în luna ianuarie. În felul acesta, este greu să vorbești despre un parteneriat între mediul public și cel privat, atât de necesar având în vedere ce perioadă dificilă urmează”, arată Radu Burnete.
Directorul executiv al Concordia mai spune că „este de neînțeles de ce Guvernul a ales să nu ne spună transparent, în cadrul întâlnirii, că intenționează să ia aceste decizii chiar înainte de finalul anului” și că cel mai grav aspect este că noile măsuri au aplicabilitate de la 1 ianuarie 2025.
„Nu înțelegem nici de ce a reapărut de nicăieri celebra ”taxă pe stâlp”, care lovește în cele mai productive companii și în cele care fac cele mai mari investiții, în condițiile în care Guvernul ne asigura că va renunța la altă taxă foarte nocivă, cea pe cifra de afaceri. Sau ce vină au antreprenorii care tocmai au aflat că în 3 zile vor plăti impozite mai mari sau nu mai beneficiază de anumite facilități. Una este decizia luată dintr-o necesitate, alta este termenul de aplicare. Termenul de aplicare este inacceptabil pentru noi. Nu se poate construi o economie solidă dacă niciodată nu știi de Crăciun ce taxe vei avea de plătit în prima zi după Revelion.
Am primit nenumărate asigurări că acest lucru nu se va mai întâmpla, că deciziile fiscale vor avea un orizont de minimum 3-6 luni de zile”, adaugă Burnete.
Menționăm că, potrivit formei finale a „ordonanței trenuleț”, companiile private vor avea de plătit o taxă specială pe construcții de 1,5% din valoarea acestora, amintind de celebra „taxă pe stâlp” introdusă de guvernul Ponta în 2014 și eliminată în 2017.
Deciziile privind limitarea sau înghețarea unor cheltuieli publice sunt mai mult decât binevenite, precizează Concordia, „având în vedere că încheiem anul cu un deficit care se apropie milimetric de 9% din PIB. Este imens și el nu se datorează mediului privat, care anul acesta a contribuit suplimentar, însă cheltuielile au fost scăpate efectiv de sub control”.
„Aceste decizii, pe care ne pregăteam să le salutăm, au fost puse într-un con de umbră din cauza lipsei de transparență privind aceste noi taxe. Am fost asigurați în repetate rânduri că vom fi consultați atunci când Guvernul se va uita la creșterea veniturilor bugetare în 2025 conform obligațiilor din PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență n.r.) și din planul de ajutare pe 7 ani agreat cu Comisia Europeană. De ce Guvernul continuă să ne spună una, dar să facă alta, rămâne un mister, însă unul cu grave consecințe economice”, conchide reprezentantul Concordia.