„Ordonanța trenuleț” reintroduce un impozit pe construcții de 1,5%. Ce trebuie să știi despre el

G.C. Data publicării: Data actualizării:
angajari sectorul constructiilor israel
sursa: gettyimages.com/

Proiectul ordonanței privind modificările fiscale pentru 2025, cunoscută drept „ordonanța trenuleț”, a fost publicat oficial, duminică, în dezbatere publică, de către Ministerul Finanțelor. Varianta finală a documentului cuprinde noi măsuri, inclusiv reintroducerea impozitului pe construcții, de 1,5%.

Această taxă a mai fost în vigoare în trecut, sub forma impozitului pe construcții speciale, dar a fost eliminată. Celebra „taxă pe stâlp”, introdusă de guvernul Ponta în 2014, a fost eliminată în 2017.

Astfel, se instituie impozitul pe construcții speciale, datorat de: 

-persoanele juridice române, cu excepția instituțiilor publice, institutelor naționale de cercetare-dezvoltare, asociațiilor, fundațiilor și a celorlalte persoane juridice fără scop patrimonial, potrivit legilor de organizare și funcționare; 

-persoanele juridice străine care desfășoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România; 

-persoanele juridice cu sediul social în România înființate potrivit legislației europene.

Construcțiile sunt cele prevăzute de grupa 1 din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe. Aceste construcții sunt sondele de țiței, platforme, stații sau centrale hidroelectrice, centrale termoelectrice, dar și altele. 

Impozitul se calculează prin aplicarea unei cote de 1,5 % asupra valorii construcțiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, inclusiv în situația în care sunt închiriate, luate în administrare/concesiune sau în folosință. 

Impozitul se plătește în două rate egale, până la datele de 25 mai inclusiv și 25 septembrie inclusiv. 

Impozitul instituit este venit al bugetului de stat și se administrează potrivit Codului de procedură fiscală.